Три несподіванки для Колонної зали

– Такого несподіваного і оригінального проекту в Україні ще не було, – багатообіцяюче анонсував концерт класичної музики «Андорра-Україна: концерт на підтримку миру 2005» начальник Головного управління культури, мистецтв та охорони культурної спадщини КМДА Олександр Биструшкін.

Перша несподіванка – автором ідеї, організатором та продюсером концерту є Почесний Консул України в Андоррі Антоні Сорсано. Пан Сорсано вирішив скласти конкуренцію знаменитому Віденському балу, який щороку транслюється в Європі 1 січня. Щоправда, цього року через бурхливі політичні події в Україні, концерт вирішили влаштувати 6 лютого. Однак Відень не повинен розслаблятися: Антоні Сорсано планує традиційні концерти щороку і на різдвяні свята.

Другою несподіванкою стало місце проведення концерту – в Колонній залі Київської міської державної адміністрації. Не таємниця, що акустика цієї зали бажає кращого, однак це не стримало художнього керівника та головного балетмейстера Національного Одеського філармонійного оркестру Хобарта Ерла почати репетиції. Пан Ерл уже репетирував у різних інтер’єрних варіаціях і вважає, що нині звук буде гарним. Під час концерту відбуватиметься пряма трансляція для телекомпаній Європи – учасниць Європейської мовної спілки. До речі, технічну підтримку трансляції забезпечує Національна телекомпанія України як мовник-організатор концерту.

Третя несподіванка – поєднання балету і філармонійного оркестру на одній сцені. Адже при класичному балеті філармонійний оркестр перебуває в оркестровій ямі, а тому недосяжний для погляду слухачів. А на концерті класичної музики балету не побачиш. Відтак, вирішили поєднати те, що раніше не поєднувалося. Автором цієї оригінальної ідеї став невтомний Антоні Сорсано, хоча він визнав, що співає, танцює, малює погано, а от мистецтво любить.

Послухати твори Глинки, Глазунова, Чайковського, Мінкуса та Хачатуряна «вживу» зможе лише близько трьохсот щасливчиків, які отримають запрошення. При цьому частина публіки розміститься на балконах. А сцену довелося істотно збільшити, щоб вмістити там оркестр і балет.