Cкляна годівничка

Уже п’ять років на балконі третього поверху сім’я наших постійних читачів Саганів із Святошинського району влаштовує їдальню для птахів. Зробили вони годівничку із скляної літрової банки, в яку насипають насіння соняшнику.

Спочатку банку прикріпили та закрили звичайною поліетиленовою кришкою з дірочкою у верхній її частині діаметром 35 міліметрів. Зробити те довелося тому, що помітили: нахаби-горобці забираються всередину банки і сидять там, не впускаючи інших пташок. От, щоб ті не заважали синичкам, і довелося закрити банку кришкою, вирізавши у ній дірочку. Для захисту від снігу на банку прилаштували козирок-дашок, використавши для цього пластикову баночку від сметани.

«І тепер зранку до вечора у вільні хвилини спостерігаємо синиччину карусель: одна впурхне в банку, схопить зернинку і мерщій на сусідню акацію, щоб нею поласувати. А інша – миттю в банку», – розповів глава родини пан Володимир.

До того ж пані Сагань гачком зв’язала із міцних ниток ажурну торбинку, яку сімейство підвісило неподалік від банки-годівнички, вклавши в середину невелику кількість здору. Синички, повзики і навіть дятли, бо у Святошинському районі вони ще, на щастя, збереглися, охоче підгодовуються взимку, особливо, коли температура знижується до мінус 10 градусів.

Минулого року на відстані 1,5 метра від годівнички Сагані прикріпили будиночок-шпаківню, де взимку одна синичка ховалася від завірюх, а навесні (десь у квітні) почала носити матеріал для гнізда. У травні, помітивши якусь метушню біля будиночка, родина стала свідком «виходу в світ» семи симпатичних синичат.

«На початку липня синички знову заходилися порпатися в будиночку, – розповідає Володимир Миколайович, – і ми зрозуміли, що з’явиться новий виводок. Але наприкінці липня – початку серпня синички чомусь раптом зникли. Перечекавши ще 7 – 10 днів, зняли будиночок, а в ньому лежало сім яєчок. Чому синички покинули гніздо, хоч їх ніхто не турбував, і вони нас уже давно не боялися, – залишилося загадкою».

Зима цього року, схоже, не збирається швидко відступати. Тому досвід сім’ї Саганів, сподіваємося, стане в нагоді й іншим киянам. Виготовити у домашніх умовах таку скляну годівничку може кожен, адже літрова банка, без сумніву, знайдеться. А користь від цього буде неабияка, адже вдасться допомогти вижити багатьом представникам симпатичного птаства, яке весною і влітку віддячить за турботу не лише тим, що знищуватиме шкідників, а своїм веселим співом. Та й зараз синички та інші малі пташки будуть вашими живими синоптиками. Бо, прислухавшись до їхнього цвірінькання, ви швидко зрозумієте, що воно різне, залежно від погоди. Весело щебечуть пташки і влітку і взимку лише перед погожою дниною.