Великий облік

З 15 по 31 січня в Україні проходив традиційний уже Великий зимовий облік птахів. Це – наймасовіша освітня акція в нашій державі. І приємно, що кількість людей, які долучаються до цієї не лише корисної, а й цікавої справи, постійно зростає.

Проводиться Зимовий облік у нас з 1995 року. У рік започаткування в ньому взяло участь 900 осіб, а торік їх було уже понад 17 тисяч. Загальна ж кількість українців, які за цей час добровільно стали помічниками орнітологів, досягла уже майже ста тисяч.

Як відзначили в Українському товаристві охорони птахів, більшість учасників Зимового обліку не обмежується лише спостереженнями за птахами, яких можна зустріти у нас холодної пори року. У Товариство надходять також звіти про підгодівлю пернатих та допомогу пораненим чи ослаблим пташкам, проведення відкритих уроків і свят (вікторин, КВН тощо), присвячених нашим крилатим друзям. Школярі розробляють конструкції годівниць, пишуть твори, вірші, реферати, малюють, складають кросворди, виготовляють поробки тощо. Наприклад, минулого року до Товариства надійшло 188 творів, 94 малюнки, 16 рефератів, п’ять поробок, 10 сценаріїв проведення «Свята зимуючих птахів». Підсумки нинішнього підбиватимуть пізніше, бо матеріали ще тільки починають надходити.

У Товаристві впевнені, що акція сприяє не тільки набуттю знань про птахів у природі та навичок їх підгодовування, а й розкриває творчий потенціал молоді. Бо до участі в ній насамперед залучають юних. Але вдячні усім небайдужим до природи людям, незалежно від віку.