Крилаті охоронці

Чотири службові соколи стали членами обслуги військового аеродрому в чеському місті Пардубиці. Щодня вони розганяють із льотного поля зграї ворон та інших птахів, бо, як відомо, при зльоті або посадці зіткнення птаха з літаком має катастрофічні наслідки.

Найбільше проблем пілотам створюють пернаті хижаки, ластівки та ворони. До того ж останні два роки такі зіткнення почастішали, бо змінився спосіб утримання трав’яного покриття аеродромів – він був скоректований з урахуванням досвіду західноєвропейських країн і в результаті став сприятливим для розмноження комах та гризунів, котрі, в свою чергу, приваблюють на зелений килим пташині зграї.

Пернаті, які злітаються на аеродром за поживою, давно звикли до шуму авіаційних двигунів. Холості гарматні постріли, які іноді вживають для відлякування пташиних зграй, теж не дають бажаного результату. Тому й вирішили в Чехії звернутися по допомогу до пернатих хижаків.

Тепер кожного ранку працівник станції біологічної охорони Їржі Ґалат виносить на злітну смугу своїх вихованців – соколів-сапсанів та балабанів, і ті відганяють птахів. До речі, роблять це так, що в пернатих на кілька тижнів зникає бажання поживитися на аеродромі.