«Пернаті» рекорди

*Вага найменшого пташиного яйця, що її вдалося зареєструвати вченим-орнітологам, – 0,365 грама. Його знесла самочка карликового колібрі.

*Найлегшою у світі пташкою вважається самець колібрі-бджілки. Він важить лише 1,6 грама при довжині тіла майже 6 сантиметрів. Цікаво, що половина ваги припадає на хвіст та дзьоб. Самочки – коротші, але трохи важчі. Мешкають ці пернаті крихітки на островах Куба та Пінос.

*Найважчим птахом, який літає, вважається дрохва. Вона може важити 21 кілограм. Страус досягає 90 кілограмів, але піднятися в повітря не здатен.

*Скопа, яка сама важить близько 1,8 кілограма, може спіймати аж два кілограми риби.

*Найбільше яйце (2,3 кілограма) знесла 28 червня 1988 року в кібуці Хаон (Ізраїль) дворічна самка – гібрид двох підвидів страуса.

*Найбільший розмах крил серед усіх птахів у мандрівного альбатроса – 3,63 метра.

*Цілих чотири роки поспіль може перебувати в повітрі чорний серпокрилець. Упродовж усього цього часу він спить, п’є, їсть і навіть спарюється на льоту. Молодий птах, піднявшись у повітря, пролітає 500 тисяч кілометрів, перш ніж вперше приземлиться. Робить він це без особливого напруження, адже його політ – найраціональніший. ККД його на 70 відсотків вищий, ніж в інших пернатих.

*Найбільшим «модником» серед птахів вважається самець білої куріпки. Він аж чотири рази на рік змінює своє забарвлення.

*Рекорд для горизонтального польоту птахів становить 150 кілометрів на годину. Він належить серпокрильцю чорному. Взагалі ж рекорд швидкості у тваринному світі – 316 кілометрів на годину. Такою є пікова швидкість вертикального падіння сокола-сапсана.

*Мінімальна швидкість польоту в світі птахів – 8 кілометрів на годину. Її під час шлюбних ігор демонструють американський вальдшнеп та слуква.

*10,6 метра завширшки та 4,75 метра висотою будують інкубатори великоноги. Вага цих пагорбів може досягати 300 тонн.

*Аж 25 яєць буває в одній кладці сірої куріпки.

*30 відсотків маси тіла становить яйце ківі.

*50 квадратних кілометрів потрібно парі птахів-секретарів для забезпечення їжею двох пташенят.

*63 відсотки від усіх птахів належать до горобцеподібних.