Допомагати медицині, не зашкодивши

Нещодавно в Інституті кардіології імені М.Стражеска відбулася благодійна акція передачі лікувальним закладам столиці сучасного медичного обладнання. Такий дарунок уже не вперше українським лікарям робить уряд Республіки Корея. Цього разу Агентство Кореї з міжнародної співпраці через Національний фонд «Україна – дітям» та за допомоги Товариства українсько-корейської дружби і співпраці передало апаратуру на суму понад 270 тисяч гривень.

Відділенню реанімації Інституту кардіології дістався апарат ультразвукової діагностики з кардіологічним датчиком. Київському пологовому будинку № 5 – також апарат УЗД. Для дитячого торакального відділення Київської клінічної лікарні № 17 передали анестезіологічний апарат, а для лікарні «Охматдит» – електрокардіограф.

Надзвичайний та Повноважний Посол Республіки Корея в Україні Лі Сонг-Джу, вручаючи дарунки, зауважив:

– Ми маємо честь передати вам цю скромну допомогу, а Україна має з гідністю її прийняти. Адже в Україні чудові лікарі-професіонали, відомі вчені-дослідники, які зробили б честь будь-якій клініці світу.

Директор Інституту кардіології професор Володимир Коваленко, приймаючи з рук  Посла сертифікат на медичну техніку, наголосив:

– Справді, у нашому інституті вперше у світі його директор академік Стражеско описав гострий коронарний тромбоз, а нині провідні науковці успішно розв’язують проблеми ендоваскулярної та коронарної хірургії, застосовують сучасні методи коронарної ангіопластики і стентування вінцевих артерій серця у хворих на стенокардію і гострий інфаркт міокарда. До речі, за несвоєчасної діагностики третина хворих з таким діагнозом помирає. Тому сучасне обладнання, яке допомагає у встановленні правильного діагнозу, звісно, вкрай потрібне. Отже, наша вдячність і від імені тисяч врятованих українців.

Олег Петров, народний депутат і президент Товариства українсько-корейської дружби і співпраці, додав, що нещодавно корейська сторона також надіслала медичне обладнання для Чернігівського пологового будинку та Сосницької райлікарні. За це тамтешні жителі щиро вдячні Послу Лі Сонг-Джу, який власноруч передав техніку і був присутній при її встановленні.

До цього можна лише додати, що прадавній постулат медицини «Не зашкодь!» нині актуальний і для суспільного життя. Маю на увазі лише один аспект: можна брати, якщо буде чим віддавати.