Шуфрич та інші у Пущі землі не матимуть

Учора позачергово, на вимогу понад 30 депутатів, відбулася сесія Київради. Скликати народних обранців на неї почали із 20.00 напередодні. На порядок денний було винесено лише два питання: про скасування відомих рішень Київради та про заходи щодо створення регіонального ландшафтного парку.

Поспішати причини були. Не кажу вже про резонансність справи (а йдеться про земельні наділи у Пущі-Водиці),  необхідність якнайшвидше «зберегти лице Київради». Річ у тім, що на 12.00 у Шевченківському районному суді було призначено розгляд скарги відомого депутата Київради Віктора Іванченка. Тож слід було встигнути добровільно скасувати «Пущанські рішення», аби в суду не було підстав змусити Київраду зробити це.

До засідання призначена депутатами комісія, що розглядала «правомірність прийняття рішень Київради про передачу земельних ділянок на вул. Вишгородській, 150, подала протокол. У ньому, зокрема, зазначено, що у процесі передачі землі порушень законодавства не виявлено, рішення Київради не були реалізовані і правових наслідків не мали. А «оскільки будинок відпочинку «Пуща-Водиця» Державного управління справами, а  також громадяни, яким земельні ділянки передбачалося передати у приватну власність та оренду, не оформили документи, що посвідчують право власності… рекомендувати підготувати проект рішення Київради про скасування» (далі наводиться перелік 8 рішень Київради).

І депутати таки скасували ці рішення (докладно про  їх зміст «Вечірній Київ» написав 29 січня). Але керувалися при цьому не нормами моралі, а, як сказано у преамбулі до рішення, «враховуючи численні звернення громадян, політичних партій, народних депутатів України, громадських організацій…».

Коментар у міського голови взяти не вдалося: Олександр Омельченко поспішав до Верховної Ради на  затвердження Юлії Тимошенко. А герой дня Віктор Іванченко запізнювався на засідання Шевченківського районного суду. В решти депутатів щось запитувати сенсу не було, адже переважну більшість їхніх (або родичів) прізвищ ми читали у списках на виділення землі у Пущі.

Цікаве й друге рішення Київради. Отже, «з метою недопущення знищення або руйнування цінної природної території Межигірського і Пуща-Водицького лісництв до ухвалення Київрадою рішення про організацію «Межигірсько-Пуща-Водицького регіонального ландшафтного парку» вирішено зарезервувати для цього орієнтовно
2 тис. га.

Справедливість взяла гору. Шуфричі та інші не матимуть маєтків у заповідній зоні. Натомість кияни і надалі відпочиватимуть у Пущі-Водиці.