Поліглотами не народжуються

Іноземні мови нині в особливій пошані.  Їх почали вивчати всі – від малого до старого. Адже не секрет, що  влаштуватися на престижну роботу без знання англійської, як і комп’ютера, майже неможливо.

Пропозиція завжди породжує попит. Тому на освітньому ринку нині не бракує курсів та шкіл із вивчення іноземних мов. Проте не завжди легко розібратись, де саме можна здобути добрі знання.

Сподіваємося, допоможе нам у цьому директор та засновник державних курсів іноземних мов «Інтерлінгва», заслужений працівник освіти України Юрій КОПОСОВ.

– Більшість наших слухачів вивчає мови задля успішної кар’єри, дехто прагне таким чином підвищити свій культурний рівень. За півтора-два роки вони мають змогу отримати не лише ґрунтовні знання, а й сертифікат державного зразка після закінчення. Ті, хто має блискучі успіхи в навчанні, за бажання можуть скласти міжнародні іспити при Британській раді.

– Які іноземні мови можна опанувати у вашому закладі?

– У нас організовано вивчення 17 іноземних мов – англійської, німецької, французької, іспанської, італійської, португальської, японської, китайської, турецької, арабської, новогрецької і навіть норвезької. А ще слов’янських мов – польської, чеської, болгарської, російської. І, звичайно ж, – української для іноземців та для російськомовних слухачів. Викладачі, а їх більш як 130, – досвідчені фахівці, багато хто пройшов стажування у навчальних закладах США, Великої Британії, Німеччини, Франції, Італії. Працюють у нас і носії мов.

– Чи існують вікові обмеження для вивчення іноземної мови?

– Загалом мову можна вивчати в будь-якому віці. Скажімо, в нас є й семирічні слухачі, і ті, яким уже за п’ятдесят... Кожен  може обрати до вподоби той чи той курс, бо у нас створено систему неперервного навчання, яка передбачає оволодіння іноземною мовою від початкового до найвищого рівня. Є й слухачі, котрі вивчають англійську мову дванадцять років поспіль. Деякі беруться одночасно штудіювати кілька мов. Ми пропонуємо великий діапазон лінгвістичних послуг. Скажімо, курс ділового мовлення для бізнесменів.

– Є такі курси, де обіцяють допомогти вивчити іноземну всього за три місяці. Невже таке справді буває?

– Опанувати іноземну за три місяці неможливо. За такий короткий термін можна лише призвичаїтись до мови і то на певний період. Для отримання якісних знань необхідно вивчати усі мовні категорії – читання, письмо, аудіювання.  Проте значна увага  надається у нас ще й комунікативності навчання, запровадженню автентичних навчально-методичних матеріалів одного із британських видавництв.

– Чи треба мати особливі здібності, щоб стати поліглотом?

– Звичайно, найкраще опановують іноземні мови люди, схильні до засвоєння гуманітарних знань. Але ми знаємо багато прикладів, коли мову досить успішно штудіюють і «технарі». Головне: бажання, наполегливість і системність. Дві перших якості обов’язкові на них, хто до нас звертається, все інше – наші клопоти.