Славитимуть Господа…у філармонії

У дуже непростий час для Німеччини і (так збіглося) також  у особистому житті Й.С.Баха писалася його «Меса сі-мінор» – один із шедеврів світової класики. Цей видатний твір у новій інтерпретації представить Київський симфонічний оркестр і хор Роджера Макмерріна. Концерт відбудеться 7 лютого в Національній філармонії України.

Київський симфонічний оркестр і хор Роджера Макмерріна – колектив унікальний: ним керує американець, серце якого, як каже сам маестро, вже стало українським. Це найбільший приватний оркестрово-хоровий гурт в Україні. У його складі 90 співаків і 65 інструменталістів. У репертуарі – найвидатніші твори світової класики: «Реквієми» Моцарта, Верді, Берліоза, Брамса, Дев’ята Симфонія Бетховена, кантати і Брандербурзькі концерти Баха, класичний мюзикл «Вестсайдська історія» Бернстайна, «Страсті за святим Матвієм» Баха, «Ілія» Мендельсона (сценічна версія українською мовою)…

Восени минулого року колектив здійснив своє сьоме турне по США. Як і під час попередніх щорічних гастролей, виступали в найбільших концертних залах Америки, зокрема в уславленому «Карнегі-холлі» в Нью-Йорку. В гастрольній програмі, крім західної класики, багато й музики видатних українців – Бортнянського, Березовського, Леонтовича, Стеценка.

…Роджер Макмеррін пригадує, як 1992 року вперше відвідав Україну. Тоді він не знав, що наша країна стане його другою домівкою. Американський диригент гастролював у багатьох країнах Західної Європи, але в Україні ніколи не був. Після того як група українських співаків під його орудою вперше виконала тут «Месію» Генделя, пан Макмеррін повернувся до США. Але концерт у Києві, перебування в місті над Дніпром не забувалися: хотілося повернутись в Україну. І 1993 року приїхав до Києва вже не як гастролер, а – назавжди.

І ось ще одна прем’єра. Про «Месу сі-мінор» і її автора Роджер Макмеррін говорить одухотворено:

– Йоган Себастьян Бах – відданий лютеранин, протестант, християнин, написав цей твір прийнятним для різних конфесій, засвідчив єдність християнства.

До розмови долучився професор Дмитро Степовик. Він повідав історію цього твору. Месу писав Й.С.Бах, коли Німеччина, Лейп-ціг, де мешкав композитор, переживали трагічні часи: у країні вирувала епідемія чуми, що позабирала життя багатьох людей. У родині Й.С.Баха також була печаль: один із найталановитіших музи-кантів, його син, почав топити душу в чарці… Тож «Меса сі-мінор» (1733р.) передає страждання, трагічні переживання людини. Особливо ж там, де музика присвячується останнім земним дням Христа. Бах «виписує» звуками боговтілення в людину.

У прем’єрі, крім хору та оркестру, візьмуть участь заслужена артистка України, солістка Національного будинку органної та камерної музики Марія Ліпінська  і молоді солісти Національної опери України.