Екскурсія до Берліна

Олександр Роднянський цього тижня розпочав друк кінокопій фільму «Путівник» – це робить можливим його показ на Берлінському кінофестивалі.

Нагадаємо, що стрічка киянина Олександра Шапіро «Путівник» була відібрана для показу в програмі «Міжнародний форум нового кіно» у Берліні. Знята вона на плівку «Свема», яку творча група знайшла в одному з останніх «стратегічних» запасів однойменного Шосткинського об’єднання. Під час монтажу відзнятий матеріал оброблявся у цифровому вигляді. Відповідно, нині фільм існує лише в електронному форматі. Для того, аби «Путівник» можна було показувати в кінотеатрах, необхідна складна технічно та матеріально конвертація зображення на 35 мм. Формат же 35 мм – можливість широкого прокату. На Берлінале планується п’ять показів «Путівника» – на особливо рейтингових денних та вечірніх сеансах. Світова прем’єра відбудеться 17 лютого в одному з найкращих фестивальних кінотеатрів. Після «візиту» на Берлінський кінофестиваль «Путівник» вийде в український прокат.

Українець і «Потяг-76»

Юрій Андрухович спільно з Польським інститутом у Києві планує літературно-музичну акцію «Андрухоїд плюс». Складатиметься вона з чотирьох концертів-презентацій: 15 лютого – в Києві, 16 – у Харкові, 17 – у Дніпропетровську, 19 – у Львові.

 
Головна мета дійства – презентувати музичний альбом «Андрухоїд» та літературну збірку «Вибране 2003–2004» центральноєвропейського часопису «Потяг-76». Тож в акціях братимуть участь Олександр Бойченко, Юрій Винничук, Андрій Бондар та інші майстри сучасної української літератури.

Платівка ж «Андрухоїд» – результат п’ятирічної співпраці й дружби Юрія Андруховича та польського джазового саксофоніста Миколая Тшаски. Видали її в Польщі. В альбомі – 12 композицій на вірші з найновішої збірки пана Андруховича «Пісні для Мертвого Півня», а також 5 композицій  з поетичного циклу «Індія» та легендарний «Козак Ямайка». Запис «Андрухоїда» було розпочато у вересні 2003-го у Львові на студії «Мелос». У запису, крім Андруховича (голос) і Тшаски (саксофон, бас-кларнет, губна гармоніка), взяли участь Войцех Мазолевський (контрабас, бас-гітара) та Мацьо  Моретті  (ударні інструменти, шумові ефекти).