І Тесей заблукав би

У рейтингу найгірших місць для побачень підземний перехід під площею Льва Толстого – безумовний лідер. Посперечатися з ним за першість може хіба що «Глобус» біля Головпоштамту. Раніше це було улюблене місце для зустрічей тисяч киян і гостей міста. Коли крилатого Михайла замінив глобус, орієнтуватися стало важче, адже по той бік майдану Незалежності з’явився однойменний торговельний центр. «Тезко» з його трьома лініями може зіпсувати побачення, а перехід на Льва Толстого – не тільки зірвати зустріч, а й довести людей до нестями.

Якось добрих півгодини бігала лабіринтом поблизу станції метро «Площа Льва Толстого», намагаючись знайти вихід до потрібної маршрутки. Зрештою, таки знайшла його, але настрій було зіпсовано, на зустріч спізнилася. Тоді я нарікала на власну необачність і погану орієнтацію на малознайомій місцевості. Згодом досить часто доводилося бувати в цьому підземному переході, тож з’ясувалося, що такі проблеми виникають не тільки у мене. Нарікання перехожих на кшталт: «Ненавиджу цей жахливий перехід, я тут завжди блукаю!» – непоодинокі. Причина незручностей – у його своєрідному плануванні (три велетенські колони-кав’ярні посередині) та у відсутності дороговказів. Виходів із переходу сім, а табличка з написом, до чого веде саме цей вихід, лише одна. І та вказує на шлях до неіснуючого вже кілька років тролейбуса №20. Два входи до торговельного центру «Метроград» ще більше ускладнюють проблему орієнтації у підземних лабіринтах. А часте вимкнення світла взагалі може завести в глухий кут. Як розповіли мені тутешні «мешканці»-продавці, мляве світло лампочок гасне досить часто, іноді на півтори-дві години. Напівтемрява, свічки – усе це романтично, але роздратованому натовпу людей, які навпомацки вибираються з-під землі, не до романтики. Аби з’ясувати ситуацію, «Вечірка» звернулася до тих, хто відповідає за утримання цього підземного переходу.

– Світло зникає через значне перевантаження на лінії, – пояснила старший майстер підземних переходів ШЕУ Шевченківського району Катерина Нестерук. – Проблему намагаємося розв’язувати, але повністю контролювати ситуацію поки що не вдається. А от таблички-дороговкази раніше були на всіх виходах, проте їх позривали чи поламали. Нові не вішали, бо незабаром планується капітальний ремонт переходу.

Мають намір його ремонтувати вже третій рік. Коли це нарешті розпочнеться, – поки що невідомо, проте в ШЕУ «Вечірку» запевнили, що проблему табличок спробують розв’язати найближчим часом. але дороговкази – це дріб’язок порівняно з найбільшим лихом переходу – стихійною торгівлею.

Якщо з великої нудьги чи цікавості підрахувати кількість продавців у цьому підземному переході, то результат вийде приголомшливий – понад 70 торговельних точок із різноманітним крамом, проте типовими продавцями. Вони стійко і безстрашно працюють під самісінькими написами: «торгівлю заборонено». На запитання щодо дозволу неї відсилають до власників точки або ще далі. «Вечірка» не полінувалася звернутися ще далі й потрапила до Шевченківської райдержадміністрації. Там повідомили, що легітимно займаються підприємницькою діяльністю у переході лише кілька стаціонарних кіосків, магазин і кав’ярні. Решта – здобич для міліції. Проте на полювання вона виходить нечасто і «стріляє» здебільшого вхолосту. Але це вже зовсім інша історія, і торкається вона не тільки переходу під площею Льва Толстого.

А поки ситуація все ще неконтрольована – бережіть свої нерви – користуйтесь центральними підземними переходами тільки тоді, коли маєте безліч часу, надійного поводиря і гарний настрій. І не призначайте побачення поблизу площі Льва Толстого.