Мала Конституція столиці

Учора в.о. міністра юстиції Олександр Лавринович урочисто вручив Статут Київської міської територіальної громади (після реєстрації він набув державної ваги) заступнику Київського міського голови–секретарю Київради Володимиру Яловому.

– У цьому документі містяться усі юридичні нормативи, деталізовано деякі моменти життя столиці, які, можливо, не відображені в законі про столицю, – сказав В.Яловий – Статут фіксує всі можливості самоврядної влади в Києві й повністю відповідає Європейській хартії місцевого самоврядування, Конституції та всім законам України. Він, безумовно, є іменним і неприйнятний для інших територіальних громад, але може слугувати зразком для розробки аналогічних документів. Ми нарешті здобули малу конституцію столиці».

– Коли бачу цей Статут, то згадую третє скликання Київради, коли в надзвичайно гострих депутатських дискусіях працював над розробкою закону про столицю, який передбачав і створення Статуту,  – каже голова постійної комісії Київради з питань самоврядування та інформаційної політики Олександр Черніков. – Відомо, що ложка добра до обіду, а цей «обід» мав відбутися ще три роки тому… Нині зовсім інша політична ситуація, тож доведеться вносити зміни до цього Статуту і ми тепер маємо юридичні підстави це робити, аби не жити за застарілим Статутом.