Знову про схили Дніпра

Учора заступник голови КМДА – начальник Головного управління містобудування, архітектури та дизайну міського середовища, головний архітектор Києва Василь Присяжнюк на брифінгу розповідав журналістам про щойно ухвалені Київрадою Правила забудови в місті Києві.

Потримати в руках цей документ поки що не можна: після ухвали він перебуває на літературному і юридичному редагуванні. Втім, про основні положення Правил Василь Присяжнюк розповів «Вечірньому Києву» ще минулого четверга, а наші читачі дізналися про них із номера за 29 січня. Тож переповідати не будемо. А от відповідь на поставлене під час брифінгу запитання кореспондента «Вечірки» варта уваги.

– Чи будуть скасовані попередні рішення Київради, які суперечать вимогам Правил забудови Києва? У них, зокрема, сказано, що особливо цінними для міста є зелені зони. Але нам презентували проекти забудови схилів Дніпра від Поштової площі до мосту Патона. Виходить якийсь нонсенс.

– Закон зворотньої сили не має, – відповів Василь Федорович. – Тому рішення, прийняті до затвердження Правил, гадаю, не скасовуватимуть. Інша річ, що при подальшому розгляді проектної документації ми повинні керуватися цим документом. Має враховуватися щільність забудови, поверховість, навантаження на територію тощо. Щодо Дніпровських схилів, то детальним планом забудови території Печерського району передбачено їх збереження і можливість зведення на схилах лише об\'єктів, які дозволяються державними нормами і правилами. Тобто об’єктів для оздоровлення населення, закладів громадського харчування, дитячих майданчиків, майданчиків для відпочинку, пішохідних алей, східців тощо, які можуть тільки прикрашати схили Дніпра.

Виходить, хто раніше прокинувся, того й капці. Тобто, хто встиг прихопити ласі ділянки міської території, того вони й будуть?