Довіряй, але перевіряй

Здавалося б, кому-кому, а Україні, що добровільно позбулася ядерних ракет наземного, морського та повітряного базування, слід довіряти. Але ні, в нашому нестабільному світі ніхто нікому не довіряє, а тому хід озброєнь і роззброєнь постійно контролюють країни-партнери з міжнародних угод. Перевіряють дотримання встановлених обмежень (виявляється, і такі є) щодо кількості озброєння та військової техніки, що підпадає під дію договорів. Згідно із ними наша держава, за словами заступника начальника управління верифікації (контролю – Є.Х.) Збройних сил України полковника Анатолія  Лойшина, скажімо, не може мати більше ніж 4040 одиниць танків, 5050 – інших бойових броньованих машин, 330 одиниць ударних вертольотів. Існують обмеження і щодо бойових літаків, артилерійських систем тощо.

Чи дотримується Україна своїх зобов’язань перед міжнародним співтовариством? Учасники 537 інспекцій із 12 держав (починаючи з 1992 року) беззаперечно підтвердили – так. Минулий 2004 рік, протягом якого на нашій території було проведено 15 інспекцій, зокрема з боку безпосередніх сусідів: Румунії, Словаччини, Польщі та Угорщини, ще раз підтвердив миролюбність України. Не було зафіксовано жодного зауваження щодо виконання Україною договорів.

Однак перевіряють не тільки нас, перевіряємо й ми. Торік Україна здійснила спостережні заходи щодо Італії, Німеччини, Румунії, Словаччини, Угорщини, Польщі, Болгарії, Туреччини та Грузії.