Іноземні інвестиції нам потрібні

Під час підсумкового засідання колегії Держприкордонслужби України називалися такі цифри: затримано 8 тисяч порушників кордону, вилучено сотні одиниць зброї. Зрозуміло, це результат високої професійної підготовки прикордонників. І не в останню чергу завдяки використанню техніки і технічних засобів, які потрапляють на кордон завдяки міжнародній допомозі.

Начальник відділу з питань міжнародної технічної допомоги управління міжнародного співробітництва відомства підполковник юстиції Олег Корнєєв розповів, що торік Держприкордонслужба отримала обладнання та послуг на суму понад 10 млн. грн. У цих проектах беруть участь Європейська Комісія, установи й відомства США та ФРН, ОБСЄ. Цю допомогу уже відчули частини українсько-молдовського напрямку, ОКПП «Київ», Національної академії Держприкордонслужби, Черкаського навчального прикордонного загону, моряки-прикордонники.

Завдяки реалізації спільного проекту Держприкордонслужби і Європейської Комісії значно поліпшилося забезпечення Сумського прикордонного загону: з’єднання отримало 94 одиниці автомобільної техніки, 350 радіостанцій різного призначення та комп’ютерне обладнання.

Звичайно, сподіваннями тільки на міжнародну допомогу ця робота не обмежується. Адже важливо, щоб і вітчизняні підприємства діставали відповідні замовлення. До того ж автомобільну та інженерну техніку, засоби автоматизації та зв’язку власного виробництва не тільки легше експлуатувати, а й обслуговувати та ремонтувати. Нині розпочато і наступний проект для східної ділянки українського кордону. Згідно з ним буде технічно переозброєно лінійні частини Держприкордонслужби, які дислокуються у Чернігівській, Луганській, Донецькій та Харківській областях.

Міжнародна технічна допомога українському кордону вигідна передусім для нас. Але й західні держави добре розуміють, чому саме Україні потрібні інвестиції для обладнання тих же пунктів пропуску. Саме наша країна стала буферною державою між Сходом і Заходом, на жаль, саме наша територія використовується як плацдарм для незаконної міграції азійців до благополучної Європи. І цей вал створює для країн-членів ЄС цілу низку проблем, таких як, скажімо, погіршення криміногенної ситуації тощо.

Міжнародно-правовий департамент Держприкордонслужби наразі визначає основні завдання та проекти щодо залучення міжнародної технічної допомоги на цей рік. Їх реалізація дасть змогу зробити новий крок у зміцненні кордонів незалежної України.