Печерська «інсоляція»

«Привабливе ущільнення»

До київського відділення «Антикорупційного форуму» звернулися з листом мешканці Печерського району, які поза своїм бажанням потрапили у доволі велику халепу. «Ми, – пишуть жителі будинків №№15-а, 15-б,15-в та №19/7 на вулиці Липській, №39 на вулиці Пилипа Орлика та будинку №1/11 на Виноградному провулку, – звертаємось по захист наших конституційних прав та законних інтересів, оскільки всім нам загрожує серйозна небезпека».

Йдеться передусім про виділення земельної ділянки площею 0,18 га, розташованої у дворі згадуваних будинків, для будівництва висотного житлового комплексу з підземним паркінгом. Якщо кинути оком на районну мапу, то, здається, нічого дивного в цьому немає. Адже так зване ущільнення міської забудови центральних мікрорайонів Києва – нині доволі звичне явище. Однак ось що повідомляють мешканці цього старовинного куточка Києва.

– Ця земельна ділянка, – каже С.Коваленко, який проживає на Липській, – озеленений та впорядкований двір, де впродовж багатьох десятків років відпочивають люди, бавиться малеча. Іншого місця для проведення дозвілля у цій щільно забудованій та перенасиченій транспортом центральній частині міста ми просто не маємо.

Є ще одна важлива пересторога – перенаселення мікрорайону, де давно бракує місць у дитячих установах та школах. У разі виникнення надзвичайної ситуації надто вже ускладнені можливості щодо евакуації людей. А як вплине ця «висотка» на архітектурний ансамбль в історичній частині Києва, годі й говорити. Адже, по суті, цей окремо вмонтований житловий монстр не матиме своєї прибудинкової території.

Не сприяють зведенню такої споруди і топографічні умови. Навколишні будинки, за словами їх мешканців, стоять на лесових ґрунтах, що просідають, схили недостатньо укріплено. Ніхто раніше не розраховував зводити тут «висотку», а тим паче – будувати підземний паркінг. То де гарантія, запитують люди, підписів яких під листом понад 270, що це не призведе до катастрофічних наслідків на кшталт того, що сталося влітку 2003 року на вулиці Великій Васильківській?

Зі службамипогоджено. А з людьми?

То чого ж прагнуть мешканці вулиці Липської? Передусім, звісно, не дозволити зведення висотного будинку у дворі та рекомендувати забудовникам (а це ТОВ «Елітне житло») підшукати іншу ділянку. Адже люди переконані, що поява «висотки» спричинить багато додаткових проблем та незручностей.

Та ось що пише з цього приводу начальник відділу землевпорядкування Головного управління земельних ресурсів КМДА О.Тільс (лист №03-85/13974 від 19.04.2004 р.): «Відведення земельної ділянки ТОВ «Елітне житло» здійснене на підставі позитивних висновків погоджувальних міських служб, передбачених ст. 123 Земельного кодексу України».

Серед тих, хто давав згоду на зведення «висотки», бачимо Головне управління містобудування, архітектури та дизайну міського середовища (рішення №19-1085 від 23.07.2003 р.), Головного державного санітарного лікаря м.Києва (рішення №6830 від 16.09.2003 р.), Державне управління екології та природних ресурсів у м.Києві (№08-8-20/6606 від 18.08.2003 р.) та Головне управління охорони культурної спадщини та реставраційно-відновлювальних робіт (№4150 від 22.07.2003 р.). Хочу вибачитися перед читачами за довгий перелік «зацікавлених» осіб, але без цього, вочевидь, не буде вичерпним лист із відділу земельних ресурсів. Бо саме в ньому жителів вулиці Липської запевняють, що рішення про відведення земельної ділянки під будівництво «ухвалене відповідно до вимог чинного земельного законодавства і підстав для його скасування немає».
Нічого загрозливого в цій ситуації не вбачає і заступник прокурора Печерського району Києва, старший радник юстиції А.Василевський. «При підготовці зазначеного рішення, – пише він (лист №690з-04 від 21.05.2004 р.), – та проекту відведення земельної ділянки замовником були отримані позитивні висновки всіх міських служб, передбачені чинним земельним законодавством».

Не та стаття, панове!

Звернімо увагу на лист землевпорядників, які посилаються на статтю 123 Земельного кодексу України, на якій, мовляв, і ґрунтується вся законність підстав відведення земельної ділянки під забудову.

Ця стаття регламентує порядок надання в користування земельних ділянок юридичним особам. Але йдеться в ній не про будь-яке, а саме ПОСТІЙНЕ (підкреслення моє. – Авт.) користування. Тобто – не нормоване певним терміном. Та інакше й бути не може, бо зводять, певне, велику архітектурну споруду, а не якийсь намет!

З огляду на це уважно вивчаємо рішення Київради №331-7/905 від 25.09.2003 року «Про надання і вилучення земельних ділянок та припинення права користування землею», в якому при затвердженні проекту відведення земельної ділянки товариству з обмеженою відповідальністю «Елітне житло» зазначено, що згадувана земельна ділянка на вулиці Липській, 19-а у Печерському районі Києва передається (цитую): «у короткострокову оренду на два роки». А це вже зовсім не 123-тя стаття Земельного кодексу, якою обґрунтовується землекористування, а ст.124, яка узгоджує зовсім інші форми правовідносин. Бо йдеться про порядок передачі землі не в постійне користування, а в оренду. А це аж ніяк не одне й те ж, панове!

Виникає запитання, чому цього не помітив представник прокуратури, який мав би стояти на сторожі закону в цьому конфлікті. Науково-практичний коментар до Земельного кодексу не випадково тлумачить умови частини 1 згадуваної ст.124, наголошуючи, що порядок передання земель в оренду «залежить також від того, чи планується забудова земельної ділянки». Законодавець чітко визначив: без забудови – це одна річ. А от зведення будівель, до того ж багатоповерхових, та ще й з паркінгом, – зовсім інша.

Тихою сапою

Відповідь на запитання, хто переплутав статтю Земельного кодексу – забудовники чи ті, хто дозволяв їм будувати, – все-таки має дати прокурор. Адже, крім невдоволення майже 300 жителів Печерська, маємо і думку районної, тобто місцевої влади. «На виконання доручення Київського міського голови, – пише заступник голови Печерської райдержадміністрації Н.Колпакова, – розглянуто звернення мешканців житлових будинків... стосовно будівництва ТОВ «Елітне житло» житлового будинку з підземним паркінгом на вул. Липській, 19-а, у Печерському районі». Що ж показав розгляд скарги? «Зважаючи на те, що зазначена земельна ділянка перебуває в межах прибудинкових територій житлових будинків та передбачена для влаштування дитячого майданчика, місць відпочинку та озеленення, Печерська райдержадміністрація своєї згоди ТОВ «Елітне житло» не надавала та категорично заперечує проти будівництва житлового будинку з підземним паркінгом», – йдеться в офіційному документі на ім’я заступника голови КМДА, начальника Головного управління земельних ресурсів А.Муховикова.

Печерська райдержадміністрація вважає за потрібне обговорити це питання у сесійній залі Київради з метою скасування згадуваного рішення про надання земельної ділянки. Є для цього, до речі, і законні підстави, бо саме ч. 7 ст.123 Земельного кодексу України вказує на те, що з «метою максимального врахування прав і законних інтересів територіальних громад» законодавець додатково передбачив обов’язкове подання висновків щодо надання земель у постійне користування саме з боку місцевих органів влади. Але, як бачимо, у переліку тих, з ким узгоджували рішення про ділянку на Липській, Печерської райдержадміністрації якраз немає. Забули? Чи проігнорували?

У архітектурі є поняття «інсоляція приміщень», тобто освітлення їх сонцем. Що вищий ступінь такої інсоляції, що краще дім освітлений з усіх боків, то ліпше і комфортніше в ньому жити. Кажуть, навіть захворюваність менша. Про це треба, певне, нагадати тим чиновникам, від яких залежить комфортність житла у столиці. Адже добуті тихою сапою забудовні ділянки, зведені всупереч здоровому глузду «висотки» не додадуть не те що інсоляції стародавньому місту, а й кинуть зловісну тінь на все те добре, що робить столиця у плані будівництва житла. Може, тоді декому й інсоляція совісті не завадить.