Під знаменами «Труби»…

Цей місяць – останній для утворення партій, які зможуть узяти участь у парламентських виборах через рік. Крім того, у березні наступного року до Верховної Ради балотуватимуться кандидати лише за списками партій чи блоків. Цим, очевидно, й зумовлений справжній бум «партновобудов».

Хоч би скільки проводив чистки серед реєстраційних свідоцтв політоб’єднань міністр Лавринович позаторік, а нині їх знову понад сто. Десятки «демократичних», кільканадцять «народних», чимало християнських, ліберальних, жіночих, і навіть кілька комуністичних… Відтак, після ухвалення нового виборчого законодавства, чи не кожен парламентарій-мажоритарник мріє про свою партійність. Колишні прибічники Януковича вже створюють щонайменше чотири нові партії.

Цей процес активізувався і в лавах прихильників Ющенка. Не викидає революційних знамен Жовта «Пора», об’єднавча робота кипить у блоці «Наша Україна». А днями до Києва, в «Український дім», знову з’їхалися всі, хто у цій будівлі ховався від негоди у листопаді-грудні. І проголосили свою партію – Народний союз «Українці». Нової ідеї вони, звісно, не запропонували. Навіть революційна уже застаріла. Схоже дублюватимуть свої програмні цілі з Рухом та тими, хто в різні часи відколовся від нього.

Проте сама ідея нового способу партбудівництва – об’єднання усіх, хто ночував під час революції у тій чи тій будівлі, – може зацікавити й колишніх мешканців будинку профспілок чи колишнього Жовтневого палацу, готелю «Україна» чи кінотеатру «Дружба». А завсідники кав’ярень у підземному переході під майданом Незалежності революційної доби можуть утворити «Трубу», партію шанувальників кави…