«Київська Русь» порятує схили Дніпра

Принаймні так вважає Микола Мовчан, начальник Державного управління екології та природних ресурсів у місті Києві. Йдеться про спробу його відомства захистити схили Дніпра – від Подолу і до мосту Патона – від тотальної забудови котеджами. Цьому зарадить, вважає пан Мовчан, лише створення спеціального природозахисного об’єкта під назвою «Київська Русь». Ще достеменно невідомо, що це буде – Національний парк, дендропарк чи заказник.

Цієї тотальної забудови поки що не видно, але Микола Мовчан днями на брифінгу запевнив журналістів, що міська влада начебто ухвалила відповідне рішення. Тож і закликав громадськість: ще до того, як почнуть вирубувати дерева на схилах Дніпра, посприяти правовому забезпеченню захисту фактично візитівки столиці. Втім, упевнений пан Мовчан, такі дії  обов’язково спричинять серйозну протидію. Адже дістати право на будівництво котеджу біля підніжжя Володимирської гірки може, згодьтеся, тільки архімільйонер, тому протистояти «ЇМ» буде вкрай складно. Може виникнути справжній конфлікт між держуправлінням екології та природних ресурсів і депутатами Київради, вважає пан Мовчан.

Крім того, що забудова цієї міcцини призведе до втрати столицею традиційних естетичних приваб, вона зумовить погіршення природних умов на Дніпрі в межах міста. За приклад можуть слугувати райони Осокорків, Русанівки та Кончі-Заспи. Їх на мапі міста вже час подавати не зеленим кольором, а червоним. Городяни там практично втратили вільний вихід до річки.

Відсутність схем меж водоохоронних зон часто призводило до суперечностей у трактуванні вимог природоохоронного законодавства різними відомствами та організаціями. Найперше – щодо встановлення розмірів цієї зони та прибережної захисної смуги. Однією з основних причин цього, запевняє пан Мовчан, була відсутність фінансування такої роботи. Про це Держуправління екології та природних ресурсів систематично інформувало Київську міську державну адміністрацію, зокрема й про те, що не виконуються постанови Кабміну, розпорядження і доручення КМДА.

На цей час розроблено та погоджено з Головним управлінням земельних ресурсів, Головним управлінням містобудування, архітектури та дизайну міського середовища КМДА, МіськСЕС схеми прибережнозахисних смуг по Подільському, Оболонському, Деснянському, Дніпровському районах. Ці схеми по Дарницькому району з квітня по серпень минулого року перебували на погодженні в Головному управлінні земельних ресурсів КМДА і були направлені на доопрацювання до ДП «Інститут Київгенплан». Що ж до таких схем по Шевченківському та Печерському районах, то вони з 15 липня 2004 року – на погодженні в цьому управлінні. Жодна зі схем природозахисних смуг міста не пройшла погодження з Дніпровським басейновим управлінням водних ресурсів Держводгоспу України. Після узгодження всіх проектів природозахисних схем водних об’єктів Києва їх передадуть на затвердження КМДА.

Микола Мовчан дуже сподівається, що здоровий глузд і любов до рідного міста, природи візьме гору над корисливими мотивами і депутати Київради не піддадуться на вмовляння скоробагатьків. Тим більше, що ще й досі в усіх на вустах скандал, пов’язаний із землею у Пущі-Водиці.