Смертельний номер «короля» крокодилів

У Національному цирку України радіють – циркове мистецтво знову стає популярним. Тільки за останні п’ять місяців виставу «Сузір’я одержимих» відвідало майже чверть мільйона глядачів. Сподіваються, що й нову програму «Міжнародний цирк» кияни та гості міста також не обминуть увагою. Адже тут і справді є на кого подивитися.

Ведмеді на колесах

Нова програма складається з багатьох цікавих та різноманітних номерів. Тут і чудовий номер донецьких повітряних гімнастів Ольги та Сергія Легенд, що заворожує своєю пластикою, і польоти під куполом гімнастів із московського Цирку імені Юрія Нікуліна на Цвєтному бульварі. Не залишить байдужим і майже балетний танок у виконанні граціозних лам під керівництвом молодої української дресирувальниці Оксани Бойгорницької.

А що вже казати про виступ клишоногих вихованців Віктора та Ольги Кудрявцевих! Ведмеді, як виявилося, вміють не тільки танцювати й перекидатися, а й справно керувати чи не всіма колісними засобами – від самоката до автомобіля, який, до речі, було виготовлено спеціально для них. Загалом у Кудрявцевих сім підопічних. І в кожного з них своя доля. Приміром, ведмедицю Білку пан Віктор ще маленькою  врятував від загибелі у собачому розпліднику, де її використовували на навчаннях для собак як приманку. Два роки дресирувальник лікував ведмедицю, допоки вона оговталася. І тепер тільки сиво-сріблясте, а не темно-брунатне, як у інших, хутро нагадує про тяжке Білчине дитинство. А от ведмедицю з екзотичним ім’ям Каберза до цирку Нікуліна, де працюють Кудрявцеви, привезли з Алтаю у коробці з-під взуття. Вона була така маленька, що спокійно вміщувалася на долоні. У цирку навіть засумнівалися, чи ведмідь це. «Зовні вона більше нагадувала пацюка, – каже Віктор Кудрявцев. – Ми забрали її додому і впродовж чотирьох місяців вигодовували з піпетки. Загалом Каберза прожила у нашій квартирі майже рік. Зараз їй уже минуло вісім років, і важить вона 270 кілограмів».

За метр од алігатора

Коронним номером нової програми став виступ французького дресирувальника, «короля» крокодилів Караха Кхаваки. У ньому беруть участь вісім алігаторів, які в середньому заважують по 100 кілограмів кожен. Тож не дивно, що помічникам дресирувальника було нелегко їх виносити на манеж. До того ж дехто з пащекуватих артистів виявляв невдоволення безцеремонними людськими обіймами і активно пручався. Та й опинившись на землі, крокодили були не дуже посидючими. Але тільки-но до кожного з них підходив пан Кхавака і якось по-особливому злегка стукав по носі, як вони завмирали на місці.  Один з них зробив це прямо на бордюрі манежу. За якийсь метр від глядачів, які сиділи в першому ряду. Така близкість загрозливого хижака, що славиться своєю швидкістю, без сумніву, полоскотала їм нерви, адже все виконується без сітки.

Але на цьому адреналіновий номер не закінчився. Під завісу дійства, під загальні зойкання Карах Кхавака виконав справді смертельний трюк – засунув голову у крокодилячу пащу!