Газифікація може розтягнутися на 17 років

Контрольно-ревізійне управління в Київській області вивчало ефективність використання бюджетних коштів, виділених на газифікацію населених пунктів України за 2002 – 2004 роки.

Проаналізувавши стан справ, КРУ зазначає, що низка негативних чинників стримувала проведення робіт із газифікації. Так, із 1129 сільських населених пунктів області 293 залишаються негазифікованими. Загалом же потребують продовження цих робіт 374 населених пункти. За нинішніх 13-мільйонних обсягів щорічного фінансування це завдання вдасться виконати за 17 років, а не за 7, як передбачено Програмою газифікації Київської області. Обсяги фінансування програми на 2004 рік виконано тільки по одному району, а загалом її фінансове забезпечення становить 23 відсотки планових показників.

Використання бюджетних коштів, виділених на газифікацію сіл і селищ Київської області, було недостатньо ефективним. Протягом 2002 – 2003 років та 9 місяців 2004 року з цією метою було спрямовано 32 млн. грн. бюджетних коштів, зокрема 15 млн. грн. – із держбюджету. Загальні інвестиції на будівництво газопровідних мереж з урахуванням інших джерел фінансування становили 40 млн. грн. Опитування громадян із 23 районів області свідчить, що рівень газифікації регіону не задовольняє 26 відсотків опитаних, 28 відсотків – мало задоволені.

Під час перевірок на 55 об’єктах газифікації порушення було виявлено на 20, тобто майже на кожному третьому. Це незаконні витрати бюджетних коштів (55,1 тис. грн.), інші порушення фінансової дисципліни (на 376,5 тис. грн.). Удалося запобігти незаконним витратам на 55,4 тис. грн. Результати перевірки також свідчать про відсутність системного контролю за цільовим та ефективним використанням бюджетних коштів.

За матеріалами прес-служби КРУ в Київській області