Вибори в умовах війни

Перший крок до демократії, голос свободи, історичні вибори – так охарактеризували парламентські вибори в Іраку експерти. Як і передбачалося, не обійшлося без кровопролиття. Терористи, незважаючи на масштабні заходи безпеки, провели низку нападів на виборців,  загинули кілька десятків осіб.

Майже 15 мільйонів людей могли взяти участь у виборах до Національних зборів – перехідного парламенту, який має проіснувати до кінця року. Головним його завданням повинно стати ухвалення нової Конституції Іраку та затвердження нового іракського уряду, а також визначення партій та релігійних організацій, які разом з американцями керуватимуть країною в найближчому майбутньому.

Це були перші за останні 50 років вільні вибори в Іраку. Активність виборців була набагато вищою, ніж прогнозувалося. Одразу після закриття дільниць у неділю повідомлялося про понад 70 відсотків учасників у шиїтських та курдських регіонах. Політичні сили, що представляють ці дві групи, відіграватимуть основну роль у Національних зборах.

А от мусульмани-суніти, традиційно владна еліта в Іраку ще з османських часів, бойкотували вибори.

Однак, як заявив виконувач обов’язків віце-президента Іраку Ровш Шавайс: «Суніти будуть напевне представлені в парламенті. Навіть якщо вони отримають погані результати на виборах, це не завадить їм заволодіти достатньою кількістю міністерських портфелів в уряді».