У столиці будуватимуть за Правилами

Сесія Київрали ухвалила надзвичайно важливий документ, який регламентує усі будівельні роботи у столиці – Правила забудови м. Києва. Ми попросили розповісти про основні його положення головного архітектора столиці Василя Присяжнюка.

– Цими правилами встановлено регламенти щодо отримання дозволів на будівництво, від пошуку земельної ділянки до пректування, експертизи, затвердження проектної документації, будівництва і введення об’єктів в експлуатацію, – сказав Василь Федорович. – Чиновники відтепер не зможуть встановлювати якісь додаткові вимоги.

Важливий другий розділ, яким встановлено обмеження й основні вимоги щодо забудови території міста. Обмежуються дії при розміщенні нових об’єктів у вже існуючих кварталах. А якщо й здійснюється таке будівництво, то замовники і проектувальники мають ще до розробки проектної документації обстежити існуючі будівлі, скласти відповідні акти, передбачити вимоги щодо забезпечення стійкості і нормальної експлуатації цих будинків. У проектах висувається вимога: якщо забудовник зводить житло на надлишках території в існуючому кварталі, то зобов’язаний здійснити реконструкцію та благоустрій прилеглої території. Заборонено змінювати архітектурний вигляд будинків, облаштовувати лоджії за рахунок знесення несучих стін, утеплювати (склити) балкони і лоджії, що може призвести до погіршення теплопостачання будинку, встановлювати антени стільникового зв’язку і кондиціонери на фасадах, які виходять на вулицю. Чітко регламентується питання щодо отримання дозволів на будівництво. Зокрема, особами, які не мають ні землі, ні майна. Або мають лише землю і майно. Чи тільки майно.

Ці Правила дають змогу при розробці містобудівної документації одночасно розробляти зонування територій, встановлювати обмеження щодо максимальної висоти будівель, щільності забудови. Найближчим часом буде розроблено розділ щодо порядку громадського обговорення, внесення пропозицій і зауважень громадян, які часто протестують проти будівництва і вважають, що тільки після погодження з ними має проводитися будівництво.