Чи буде «Новий вибір-2006»?

Демократія перемогла – значить, тим, хто за неї боровся, час на біржу праці, – жартують журналісти. Самі ж демократизатори – члени коаліції громадських організацій «Новий вибір-2004» – безробіття не бояться.

«Ми завжди будемо потрібні. Принаймні, аби сказати, що вибори відбулися прозоро», – запевнив речник Комітету виборців України (КВУ) Олександр Черненко. – Попри те, що неурядові організації так і не добилися статусу спостерігачів на виборчих дільницях, 10 тисяч представників КВУ виконували цю функцію як журналісти газети «Точка зору».

Слово екзит-пол увійшло в лексикон українців великою мірою завдяки фонду «Демократичні ініціативи». Дослідження «Демініціатив» стали першим сигналом про фальсифікації. Зміни у медіа-просторі відбулися не без участі комітету «Рівність можливостей», який щодня оцінював об’єктивність 136 газет і 105 телепрограм. Комітет постійно друкував вкладки «Твій вибір» у регіональних газетах і тести, які давали громадянам можливість самостійно оцінити якість інформування. Відвідуваність аналітичного сайту «Рівність можливостей» у розпал кампанії сягала 5-6-го місця – поряд із сайтами основних кандидатів. Фонд «Європа XXI» досліджував зміни в середовищі самих громадських організацій. За його висновками, ці вибори започаткували нову форму їхньої роботи – громадські кампанії на кшталт «Знаю!» і «Пора». Крім того, ініціативи почали фінансувати місцеві бізнесмени.

«Ми ставимо крапку у виборах 2004 року і водночас кому щодо співпраці у виборчих процесах, – заявив голова секретаріату коаліції Ігор Когут. – До парламентських виборів-2006 ми готуємося з 2003 року, здійснюючи моніторинг виконання депутатами своїх обіцянок». Попри значні успіхи на зразок початку практики теледебатів, у спадок залишилися проблеми виборчих списків, політичної освіти і культури. Учасників фальсифікацій не можна знову допустити до виборчих комісій, а ЗМІ дозволити впасти в «помаранчеві» крайнощі.