Старі вади нової влади

Боротьба за посади у новій владі розхитує революційну команду соратників та союзників Ющенка. Нова влада перебирає на себе вади старої. З кулуарними інтригами й закулісними торгами. А часом й ультиматумами.

Скажімо, соціалісти, як заявив нардеп Микола Рудьковський, увійдуть в уряд лише за умови, що керуватимуть там міністерством фінансів, міліцією та паливно-енергетичним комплексом. Аби, мовляв,  забезпечити безплатну освіту, медицину, підвищити пенсії, знизити комунальні платежі й розкрити резонансні злочини. Ще одна їхня вимога – до 1 червня реформувати систему органів місцевого самоврядування та не допустити ревізії політреформи.

Новому опозиціонерові Леоніду Кравчуку проблеми формування нової влади нагадують «внутрішні пружини» колишньої провладної коаліції – боротьба за гроші, посади, об\'єкти. Він каже, що дискусії про це навіть за участі президента Кучми часто закінчувалися сварками. Леонід Макарович порадив команді Ющенка «шукати» 30 мільярдів гривень дефіциту, аби виконати всі передвиборні обіцянки, а «не шукати влади». Нині ж, підмітив Кравчук, за посади сперечаються усі, навіть ті, хто не знає, чи зможе їм дати раду.

Аби сформувати нову владу на всіх постах, Ющенкові потрібна підтримка більшості парламенту. Нині ж, за статистикою політолога Небоженка, 25 відсотків парламентаріїв – за Ющенка, 25 – проти, а  друга половина – звичайне «болото». До останньої категорії, хоч як дивно, експерти поки що відносять й фракцію  «Регіони України», яка не заявила про свою опозиційність. Представник цієї фракції Володимир Зубанов зазначив, що «донецьким» іти  в опозицію зарано, адже «ще не бачили ні програми уряду, ні перших дій Президента». Він, до речі, натякнув, що й серед учорашніх прихильників Януковича є бажаючі працювати в новій владі. Тож порадив «не нехтувати» їх професіоналізмом і авторитетом на сході.

Мовляв, Ющенкові треба лише покликати. І знайдуться кадри навіть на нижчі посади, ніж міністерські. Та  пільги в кадровому конкурсі за революціонерами-переможцями. Їх же щодень  дедалі більше. І боротьба за портфелі посилюється. А де був би кожен із них, якби Ющенко не переміг?..