Гаряча вода буде, але не у всіх

«Енергетична система столиці працює стабільно і без перебоїв забезпечує киян теплом і світлом», – повідомив учора журналістів генеральний директор «Київенерго» Іван Плачков. Компанія вживає заходів, аби погасити борги перед «Газом України», тому обмеження газопостачання, яке планували з 1 лютого, не буде.

Сума боргу «Київенерго» за спожитий  і протранспортований  у 2004-2005 роках газ становить 133,9 мільйона гривень, причому 62,5 мільйона набігло за січень цього року. Причин такого стрімкого зростання заборгованості кілька. По-перше, у найсвятковіший місяць року рівень сплати споживачами за теплову й електроенергію завжди невисокий. Цьогоріч він становить 37 відсотків за тепло і 56 відсотків – за світло. По-друге, на стан розрахунків вплинула нестабільна суспільна ситуація у столиці наприкінці минулого року. Також у листопаді-грудні спостерігалося рекордне за всю історію компанії навантаження на систему енергоспоживання у Києві. Найближчим часом «Київенерго» очікує пожвавлення сплати за надані послуги від підприємств і населення. Зокрема, вже на початку лютого надійде 9 мільйонів гривень із держбюджету. Тож гроші у компанії будуть уже незабаром, а остаточно розрахуватися з боргами вона планує наприкінці першого кварталу 2005 року.
А тим часом до найбільших боржників «Київенерго» і надалі застосовуватиме санкції. Серед них попереду «Київводоканал» і житлово-комунальні господарства. Із 17 січня компанія запровадила дискретне постачання теплової енергії для підігрівання води у 45 житлових будинках у різних районах міста. На сьогодні гарячу воду тільки по вихідних отримують мешканці 30 будинків, проте їх кількість може зрости. За словами Івана Плачкова, аби уникнути погіршення ситуації у майбутньому, слід поступово переходити до сезонної системи оплати за теплоенергію, а також провести реформу адміністративно-правових відносин споживачів та надавачів послуг. А підвищення тарифів за тепло і світло найближчим часом не буде. Воно можливе, лише якщо зростуть ціни на газ.