Бальзами молодості: який вибрати?

Скільки існують на світі жінки, стільки й говорять про секрети вічної молодості та краси. Одначе нікому так і не вдалося їх повністю розгадати – і досі тривають пошуки чудодійного засобу, який призупинив би старіння жіночої шкіри. Хоча існує достатньо всіляких косметичних засобів, які претендують називатися еліксиром молодості. Наприклад, зволожувальні нічні креми проти зморщок.

Маленькі павутинки, а скільки розчарувань

Від зморщок, звісно, нікуди не дітися. Хоч днями стій перед дзеркалом, а вони таки з’являться – у кого раніше, у кого пізніше. Це очевидна ознака старіння шкіри. Їх появі сприяють не лише літа, але й довкілля, стреси, неправильний догляд за шкірою, а також нездоровий спосіб життя, надмірне перебування на сонці, незбалансоване харчування. Косметична промисловість намагається створити бальзами молодості, які заспокоїли б жінок. Але…

Поки що найефективніші – зволожувальні та живильні креми. Їх основа – рослинні й тваринні жири, вода, віск, вітаміни, біологічно активні речовини. Жир – один із найнеобхідніших елементів для підтримання здоров’я верхнього шару шкіри: замінює певною мірою шкірний жир, зменшує віддачу води, робить шкіру пружною, запобігає утворенню зморщок. Таких кремів досить багато, і щоб вибрати потрібний, треба знати щонайперше тип своєї шкіри: суха, жирна чи нормальна. Одначе, не можна сліпо вірити рекламним обіцянкам виробників. Краще прислухатися до думки фахівців Центру незалежних споживчих експертиз «Тест», які докладно вивчили 10 видів зволожувальних кремів і дійшли висновку: вони можуть дещо уповільнити процес поглиблення зморщок, дещо усунути павутинки біля губ і очей, та як тільки зморшки пролягають глибше епідермісу – найдорожчі креми безсилі.

Вітчизняні креми серед кращих

Апробанти, які тестували нічні креми, ставили оцінки за такими критеріями: запах, консистенція, відчуття на шкірі, ефект розгладжування, як його вбирає шкіра. Щодо консистенції, то не дуже сподобалися густі креми: їх погано наносити, і шкіра їх повільно вбирає. Найкращі відчуття на обличчі після кремів «Senita» і «Oriflame», найгірші –  «Cliven». Ефект розгладжування зморщок заслуговує на четвірку в «Mona Liza», «Senita», «Kamill», «Рецепти красоти Женьшень» і «Біокон» (відмінників узагалі не виявили).
Якщо брати до уваги й упаковку та маркування, то лідерами можна назвати два креми: «Senita» (Одеса) і «Oriflame», трішки не дотягнув до цієї планки «Біокон» (Донецьк). До трієчників потрапив лише «Cliven».

Аби не переборщити

Зберігати креми слід за температури +5-+25°С, за низьких вони загусають. Особливо небезпечний холод для рідких емульсійних кремів – викристалізовується вода і вони псуються. За високих температур крем зріджується. Нормативними документами допускається поява тонкої оксидної плівки на поверхні при зберіганні густих емульсійних кремів.

Гарантійний термін зберігання цього товару – 6-12 місяців.

Живильний крем наносять на обличчя за допомогою ватного тампона, через 10-15 хвилин обличчя слід промокнути паперовою серветкою, щоб зняти надмір, бо товстий шар може діяти як зігрівальний компрес і заважатиме шкірі дихати. Ось чому дерматологи застерігають не перестаратися: все добре до певної міри.

Косметичні засоби, навіть найфантастичніші, зморщок повністю не розгладять. Аби вони з’явилися якомога пізніше, треба повноцінно харчуватися, достатньо спати, багато рухатися на свіжому повітрі – вести здоровий спосіб життя. Здорова людина не по літах молода.