Дитсадок не закриватимуть

До редакції газети звернулися схвильовані батьки дітей, котрі відвідують дошкільний навчальний заклад №61, що на вулиці Володимирській, 76-а, й повідомили, що його невдовзі закриють, а територію віддадуть «крутим» інвесторам для побудови чи то житлового будинку, чи то бізнесового офісу. Телефон завідувачки Ніни Недашківської на той момент не відповідав, і я вирушила на місце.

Понад десять мамусь, татусів, бабусь і дідусів біля воріт дитсадка обступили мене й почали розповідати про певну тенденцію щодо закриття ДНЗ у місті, що суперечить позиції мера Олександра Омельченка. Роботу дитсадка №61 оцінювали схвально: 130 діткам затишно у 7 групах, дві з яких, – санаторні, для тих, у кого проблеми зі здоров’ям. Відкрили заклад ще 1943 року, одразу після визволення Києва від фашистів. Але споруда міцна й комфортна. Дитсадок базовий для Інституту вдосконалення вчителів, показовий у районі й місті. Задоволені й нинішньою завідувачкою, відмінником освіти України Ніною Недашківською, яка очолює ДНЗ понад 15 років. До речі, вона у цей час саме приймала делегацію в цьому Інституті.

Повертаючись, я думала про нещодавню запеклу боротьбу Головного управління освіти й науки столиці з «акулами бізнесу» за дитсадок на вулиці Михайлівській і критичну ситуацію з місцями у таких закладах у центрі столиці. Їх обмаль, водночас сюди намагаються привезти малечу й з інших районів, бо поблизу робота. Люди ж мають на це право.

Зателефонувавши начальникові Управління освіти Голосіївського району Володимиру Телевному, я попросила пояснити, що насправді відбувається із дитсадком №61.
– Питання про його закриття не розглядається, – запевнив Володимир Іванович, – і батькам нема чого хвилюватися. Райдержадміністрація ухвалила рішення про спорудження між вулицями Горького і Червоноармійською житлового будинку і зажадала від інвестора, який претендує на територію дитсадка №92 на вулиці Горького, 4 (старого, маленького, всього на три групи), побудови нового й сучасного дитсадка на території 61-го. Він матиме два корпуси, тож будівництво теж буде поетапним: здадуть один – переселять частину дітей. Другий – переселять решту, а також тих, які відвідували 92-й дитсадок. І тільки після цього знесуть його будівлю на Горького та почнуть зведення будинку.

Я поцікавилася, наскільки це комфортно – ревіння бульдозерів і кранів під вікнами дитячих спалень, – і чим дихатиме малеча під час прогулянок. Володимир Іванович сказав, що це запитання – не до нього і філософськи підсумував: «Будують же нині поряд із житловими будинками, і якось люди живуть. Та й рішення ще не ухвалене, тож батькам рано панікувати».

Про ці та інші аргументи я розповіла за кілька годин потому заступникові начальника Головного управління столиці з дошкільної роботи Миколі Грицану.

– Щойно ми розглянули пропозицію Голосіївської райдержадміністрації і схвалили її, лише докорінно змінивши, – сказав Микола Іванович. – Дитсадок №61 ніхто не буде ні закривати, ні зносити. Потреби споруджувати поряд нове приміщення теж нема, бо 60 років тому його побудували добротно. За два роки планується поетапно його реконструювати, переводячи дітей із одного корпусу в другий. Наостанку сюди переведуть дітей із дитсадка №92 і лише тоді дозволять інвесторам розпочинати будівництво. ДНЗ №61 стане сучасним. Набагато зручнішим, збереже свою територію і зможе виховувати 264 дітей у 14 групах. Тож батьки можуть заспокоїтися.