Яловичина: їсти чи не їсти

Торік в Україні від  хвороби  Крейцфельда-Якоба, яку спричинює губчастоподібна енцефалопатія великої рогатої худоби,  загинуло  шість осіб. Люди заразилися, найімовірніше, вживаючи заражену яловичину.  Виходить, ця пошесть, яка спалахнула епідемією кілька років тому спочатку в Англії, а потім перекинулася на інші європейські країни і навіть континенти, прийшла й до нас.

Чи загрожує епідемія «коров’ячого сказу» Україні? Адже потенційна небезпека очевидна. Бо хоч і заборонено ввіз до України худоби, м’яса та виробів з нього, небезпечна продукція незаконним шляхом на територію країни таки потрапляє. І найнебезпечніше те, що жодного санітарного контролю не проходить!  Відомо, що свого часу, аби поповнити  племінну якість поголів’я,  корів закуповували в Німеччині, а незабаром там було виявлено губчастоподібну енцефалопатію. Тож чи не  вони носії інфекції? А наскільки небезпечні косметичні засоби, медпрепарати, корм для кішок і собак, для виробництва  яких використовували  органи та тканини  великої рогатої худоби!

– Нині епізоотичну ситуацію в Україні можна назвати стабільною, – заспокоїв голова Держдепартаменту ветеринарної медицини Петро Вербицький. – Тварин, хворих на губчастоподібну енцефалопатію, 2004 року на території країни не виявлено. Люди, які захворіли, заразилися не від тварин, а, можливо, вживаючи заражене м’ясо. Тож причин для  виникнення епідемії в нас немає.

– В Україні реалізується цільова державна програма діагностики хвороб великої рогатої худоби. На сьогодні ми маємо  лабораторію з найсучаснішим обладнанням, де працюють фахівці, які пройшли навчання з діагностики коров’ячого сказу  за кордоном. Досліджуємо кожну тварину, яка  мала розлади нервової системи. Таких випадків реєструємо п’ять тисяч на рік, – веде далі Петро Іванович. – Аби убезпечити ситуацію, у нас діє заборона на імпорт не лише худоби,  яловичини, кісткового борошна, яке стало причиною поширення інфекції, а й свинини, птиці та м’ясопродуктів, яєць. І під час виготовлення вітчизняного кісткового борошна застосовують  термічну обробку, яка знищує вірус.

За словами Петра Вербицького, не загрожує Україні й епідемія  сибірки, чуми свиней, ящура. І все ж заспокоюватися не варто. Заступник головного санітарного лікаря України Сергій Бережнов розповів, що наука до кінця ще не вивчила пріони губчастоподібної енцефалопатії. До того ж інкубаційний період може тривати до 40 років.  Методи  тестування цієї хвороби зараз лише на стадії вдосконалення.  Немає і відповідної діагностики хвороби. Від чого загинула тварина, остаточно може встановити лише патологоанатом.

А ще тривогу викликають  стихійні ринки, на яких санітарні служби жодних перевірок продуктів харчування не проводять.  «Це справа не медицини, а органів влади», – наголосив заступник  головного санітарного лікаря України.