Презентація України

Майбутнє Європи вже неможливо уявити без України, яка поставила собі за мету членство в ЄС. Цю думку новий український Президент чітко висловив на Парламентській асамблеї Ради Європи.

Першими враженнями від промови Ющенка поділилася з журналістами Реанате Вольвенд, одна з двох доповідачок ПАРЄ з українського питання. Їй, до речі, як і колезі Ганне Северінсен, Ющенко висловив окрему подяку, назвавши їх «очима, голосом і совістю Європи в Україні».

За словами пані Вольвенд, такого за 10 років, відколи вона є делегатом ПАРЄ, їй не доводилося спостерігати. «Навіть попри те, що в мене була з цього приводу особиста цікавість та радість, попри мої власні емоції, виступ Ющенка був чимось грандіозним. З огляду на те, яка дискусія потім розгорнулася, гадаю, йому вдалося донести свою думку до ПАРЄ».

«Упевнений, що українська Помаранчева революція змогла відбутися значною мірою завдяки тому, що європейські цінності, передусім свобода й демократія, міцно закріпилися в свідомості мого народу», – наголосив .у своєму виступі глава Української держави.

На думку делегатів ПАРЄ, українського лідера таки почули в Європі. Але, схоже, поки що, Брюссель не має наміру відкривати для України чіткі перспективи членства в ЄС.

Та це не особиста проблема нового українського Президента. Уся та зовнішня політика, яка відшліфовувалася останні десять років на Банковій, повністю дискредитувала себе і не мала змоги чи бажання «прорекламувати» себе не тільки як європейську, а й загалом як просто країну. Тому й не дивно, що першими своїми кроками Віктор Ющенко вибрав не призначення членів своєї команди, а інформування світу про те, якою сьогодні є Україна.

А з Польщі, де про Україну знають не одне століття, уже почали надходити реальні пропозиції та гарантії євроінтеграції.  Так, за словами міністра закордонних справ Адама Ротфельда, польська підтримка східному сусіду не може обмежуватися символічними жестами – настав час конкретних дій. На його думку, ці дії відчуватиме не тільки політична еліта, а й пересічні громадяни України.