Не «для службового користування»

Чимало органів влади не відповідають на запити громадян, або відписуються і не надають потрібну інформацію. Саме цій проблемі присвятив круглий стіл Український незалежний центр політичних досліджень (УНЦПД).

Головними причинами такої закритості влади учасники засідання назвали ігнорування вимог законодавства та використання незаконних грифів «не для друку» чи «для службового користування». УНЦПД провів експеримент. Ще 5 листопада надіслали запити до 50 органів влади й попросили відповісти на прості запитання: скільки те чи те міністерство отримало запитів за півріччя та скільки прес-конференцій провело.

Центр отримав відповідь лише від 34 установ, та й то аж через два місяці, хоча за законом запити слід задовольняти протягом 30 днів. Не всі відповіді було надано в повному обсязі, а п\'ятнадцять надійшли із запізненням. Рада Національної безпеки й оборони відмовилася надавати дані, мотивуючи це відсутністю дозволу Президента України. А сімнадцять державних органів взагалі проігнорували запити, порушивши закон «Про інформацію». Серед них міністерства освіти та науки, праці та соціальної політики, аграрної політики і охорони навколишнього середовища.

Ще одне дослідження – огляд інтернет-сайтів органів влади. Виявилося, що Міністерство промислової політики,  а також державні комітети земельних ресурсів і з питань фізичної культури взагалі не мають веб-сторінок. А інші установи не помістили на сайтах форми для звернень громадян.