Віктор МЕДВЕДЧУК: «Винен, але не каюсь»

Лідер СДПУ(о) переніс трудову книжку з Адміністрації Президента у відділ кадрів партії: відтепер головуватиме лише в ній. Поведе однопартійців в опозицію, вперше в історії СДПУ(о) і своєму житті.

На вчорашній прес-конференції Віктор Медведчук також повідомив, що залишати країну наміру не має, як дехто. Бо  «завжди був законослухняним громадянином». Участі у фальсифікації виборів, мовляв, не брав. Сумнівається, що такі взагалі були. А всі спроби звинуватити його в незаконній діяльності розцінюватиме як політичні репресії.

СДПУ(о) обіцяє продемонструвати, що таке «реальна і класична» опозиція, тож відмовляється від будь-яких посад, навіть парламентських. А що хтось пропонує? «Бути у «болоті» – це для нас принизливо», – гордо підняв голову опозиціонер Медведчук. Головним напрямом роботи партія «першого юриста» визначає «правовий контроль за владою, захист інтересів громадян, що потерпіли від  її  дій». Медведчук обіцяє, що СДПУ(о) буде «опонентом, критиком і уважним спостерігачем» за діями команди Ющенка. Причому на озброєння візьме все краще, що було в колишньої опозиції.

Захищатиме СДПУ(о) передусім тих 44 відсотки, які проголосували за Януковича, зокрема й 90 відсотків російськомовних громадян. А звідси – і першочергові завдання: гарантії прав  російськомовних учнів та абітурієнтів, реальний вступ у ЄЕП, протидія «форсованій» євроінтеграції, неможливість взагалі вступу в НАТО тощо.  Свій  основний виступ Медведчук, до речі, виголосив російською, а журналістів називав «уважаемыми товарищами». Також СДПУ(о) «всіма силами» протидіятиме ревізії  політреформи, адже, як заявив Медведчук, «ми зробили все, щоб конституційна реформа пройшла». Виступатиме партія також  проти перерозподілу власності, зокрема й на «Криворіжсталі».
Партія Медведчука вже,  схоже, претендує на лідерство в новій опозиції – «коаліції центристських і лівоцентристських сил», яку намітила створити.  Бо сподівається, що «інші організації» їй лише допомагатимуть у виконанні завдань, поставлених позавчора на політбюро.

Тим часом одужав Н.Шуфрич і теж прийшов на прес-конференцію. Були за столом і Л.Кравчук з І.Шурмою. Вони, за словами Медведчука, – «обличчя партії». Лише В.Кремень написав заяву про вихід з її лав: міністр освіти позавчора утримався під час голосування  про опозиційність партії до нової влади.

Лише в одному Медведчук визнав свою помилку: влітку  сказав в одному з інтерв’ю «Не стане!», коли його запитали про майбутнє СДПУ(о), якщо Ющенко стане Президентом. «Винен, але не каюсь!», – зізнався також, що його головування в АП позначилося на партійному іміджі.

…У дворі офісу СДПУ(о) стояло кільканадцять «іномарок», зокрема дорогі джипи й шестисотий  мерс. Чи не колеса це для «обличчя» нової опозиції – «класичної»?