Три надії

Українські клуби претендують на участь у стикових іграх

Останній за часом ігровий день в євролізі виявився малоуспішним для вітчизняних гуліверів: одна перемога і дві поразки, до того ж обидві – в рідних стінах. Це аж ніяк не той результат, якого сподівалися досягти наші повпреди. Але надій на вихід із групи не змарнував ніхто, і це найважливіше на фінішній прямій.

Столичні «беки» (на знімку) могли одним махом (читай: перемогою) відкинути геть усі клопоти, однак саме вони розчарували найбільше, поступившись чеському «Німбурку», якого восени здолали на виїзді. Снайпер киян американець Ламарр Грир уже після завершення основного часу не реалізував штрафний кидок, і саме цей промах виявився фатальним – 86:87. І хоча наставник українського віце-чемпіона італієць Ренато Паскуалі схильний вважати, що головною причиною невдачі стала низька ефективність «обстрілу» чужого кошика, сам Грир наголошує на іншому: «Ми знову, як і в усіх невдалих матчах сезону, не знайшли протидії зонному захистові суперника»… Відтак у наших земляків шість перемог у десяти поєдинках і доволі складний фініш, упродовж якого вони мають зіграти вдома з російським клубом УНІКС (одним із основних конкурентів) і в болгарській столиці з тамтешнім ЦСКА. Ці зустрічі пройдуть 1 та 8 лютого, і в них, радше всього, «бекам» не допоможе Грир, який повернувся на батьківщину, щоб бути поряд із дружиною і щойно народженою донькою Сидні. Дві перемоги киян забезпечать їм друге підсумкове місце, дві поразки відкинуть за межі призового квартету, а одна перемога дасть змогу «зачепитися» за місце в плей-оф. Перед матчами чергового туру, який почався вчора ввечері, становище команд у групі «А» було таким:

Фенербахче» (Туреччина) – 18 очок після 10 матчів, БК «КИЇВ» (Україна) – 16 очок (10), «Хапоель» (Ізраїль) – 15 (9), УНІКС (Росія), «Німбурк» (Чехія) – по 14 (по 9), «Работнічки» (Македонія) – 12 (10), ЦСКА (Болгарія) – 10 (9). 12-й тур: ЦСКА – УНІКС, «Німбурк» – «Работнічки», «Хапоель» – «Фенербахче».

«Азовмаш» із Маріуполя, чинний чемпіон України, вийшов із турнірного піке після того, як замінив українського тренера Андрія Подковирова на литовця Римаса Гірскиса. Ні, мова не про фахові здібності Подковирова: просто, настав час, коли в команді виник дефіцит свіжих ігрових ідей. Оговтавшись від провального старту і поступово налагодивши нові взаємозв’язки, маріупольці зіграли кілька насправді вдалих матчів, не програвши жодного разу й здолавши, зокрема, авторитетних європейських грандів – «Бешикташ» і «Діжон». А велика перемога над французами дала змогу нашій команді унебезпечити себе від можливих неприємностей при розподілі турнірних місць – «Азовмаш» має кращу різницю очок у двобої з «Діжоном». Але в Маріуполі переконані, що нижче третьої позицію в остаточному реєстрі їхні улюбленці не опустяться за будь-яких обставин… Становище команд групи «В» після 11 матчів: «Іроні» (Ізраїль) – 20 очок, «Бешикташ» (Туреччина) – 19, «АЗОВМАШ» (Україна) – 18, «Діжон» (Франція) – 16, «Іонікос» (Греція), «Урал-Грейт» (Росія), «Енергі» (Німеччина) – по 15, «Пепінстер» (Бельгія) – 14. 12-й тур: «Урал-Грейт» – «АЗОВМАШ», «Діжон» – «Іроні», «Енергі» – «Пепінстер», «Бешикташ» – «Іонікос».

Можливо, до найскладнішої ситуації потрапив «Хімік» із Південного. Баскетболісти з Одещини виступають у групі, де є беззаперечний лідер і малоспроможні аутсайдери. Тому не виключений варіант, за яким так званим «п’ятим зайвим» стане колектив із гіршою різницею очок у двох матчах з безпосереднім конкурентом. А наша команда зазнала нищівної поразки саме від кіпріотів, які переслідують «Хімік» упродовж усього турніру. З огляду на це, величезне значення для одного з лідерів українського чемпіонату мав учорашній гостьовий поєдинок з «Іраклісом»… Становище команд групи «D» після 11 матчів: «Динамо» (Росія) – 22 очки, «Ресинг» (Франція), «Хапоель» Т.-А. (Ізраїль) – по 18, «ХІМІК» (Україна), АЕЛ (Кіпр) – по 17, «Іракліс» (Греція) – 14, «Олімпія» (Греція) – 13, «Лавові-063» (Сербія і Чорногорія) – 9. 12-й тур: «Динамо» – АЕЛ, «Іракліс» – «ХІМІК», «Ресинг» – «Хапоель».