Ющенко «тримав удар»

Перший візит Віктора Ющенка до Москви мав символічне значення.

Український лідер загалом підсумував  поїздку як вдалу. Ющенко заявив, що йому вдалося зняти напругу в українсько-російських відносинах.

За словами російського політолога Андрія Окари, між Росією та Україною нині існує ціла низка проблем. Перша – особисте несприйняття на найвищому рівні. Росія не найкращим чином показала себе у виборах в Україні, після чого лишився «неприємний осад». До того ж, Віктор Ющенко не є втіленням «російської  мрії» щодо кандидатури президента. Володимир Путін намагався виправдовуватися тим, що принципом взаємодії Кремля з державами СНД є співпраця саме з представниками влади, а не опозиції. Віктор Ющенко, в свою чергу, наголошує на подальшому стратегічному партнерстві.

Схоже бачення підсумків цієї зустрічі і в німецького політолога Александра Рара: «По-справжньому дружнього клімату Путін і Ющенко не досягнуть, бо перед цим було занадто багато сварок. Але візит Ющенка до Москви є важливим символічним актом і початком нормалізації відносин. Крім того, для Путіна є важливою одна річ: він не може через Україну вступати в суперечку з Європейським Союзом. Росії доведеться змиритися з болісними втратами – неможливістю реалізувати ідею Єдиного економічного простору й дедалі більшим відходом України на Захід».

Українські експерти схвально оцінюють послідовність політики Ющенка, зокрема здійснення ним першого візиту до білокам’яної, а також «уміння тримати удар» під час зустрічі з Путіним, чітке відстоювання національних інтересів не лише на київському Майдані, а й у Кремлі під час «презентації» нового прем’єра Юлії Тимошенко.

У Москві лишилися задоволені станом здоров’я Ющенка, а також його обіцянкою на Різдво відвідувати київські храми всіх конфесій.