Готовність номер один

Труднощів з ігровою практикою конкуренти не мають

Незвично рано – вже в середині лютого – провідні вітчизняні команди започаткують весняний напівсезон. І до того ж – одразу в офіційному міжнародному турнірі. На жаль, суперники будуть в значно вигіднішій ситуації – вони вже давно задіяні в національних футбольних перегонах.

Остання подробиця, щоправда, меншою мірою стосується «Шальке» з Гельзенкирхена. Німецька бундесліга повернулася з канікул минулих вихідних. Втім, опонент донецького «Шахтаря» в 1/16 фіналу Кубка УЄФА, за свідченням очевидців, уже в повній ігровій готовності.  Крім звичних у таких випадках «домашніх» спарингів із нижчими за рангом земляками, підопічні Ральфа Рангника провели й міжнародний поєдинок із турецьким «Галатасараєм», який посідає в національному чемпіонаті своєї країни друге місце. Німці поступилися в рідних стінах, пропустивши єдиний гол у дебюті зустрічі, проте надмірних нарікань їх ігрова постава не викликала. Хоча й обійшлися вони без травмованих Лінкольна та Бордона, а також Крстаїча (останній застудився, але доволі швидко повернувся в стрій). «Шальке» забракло вміння реалізувати слушні нагоди біля чужих воріт, однак Рангник упевнений, що це справа наживна. Щось подібне й сталося через добу, коли гранд обіграв у Оберхаузені друголіговий «Рот-Вайс» завдяки віртуозно виконаному Крстаїчем штрафному. А вже в першому матчі другого кола здобули перемогу над «бремен-ськими музиками» завдяки влучним пострілам Асамоа та Айльтона. Стрижневими виконавцями «Шальке» вважаються голкіпер Рост, напівоборонці Поульсен (Данія), Лінкольн (Бразилія), Кобіашвілі (Грузія) і Асамоа, а також форварди Айльтон (Бразилія) та Санд (Данія). До речі, бразильці Бордон, Айльтон і Лінкольн, а також Кобіашвілі запрошені до збірної легіонерів бундесліги, яка на стадіоні в Гельзенкирхені має зіграти благодійну зустріч із німецькою національною командою, касовий збір од якої буде направлений на допомогу азійським країнам, що постраждали від стихійного лиха.

А от бєлградський «Партизан», опонент дніпропетровського «Дніпра», сьогодні вирушив до турецької Анталії, де й проведе так званий ігровий навчально-тренувальний збір. Адже до цього 24 футболісти серб-ського гранда працювали під проводом Володимира Вермезовича на заміській клубній базі в пристоличному Таре й максимум уваги приділяли функціональній підготовці. Проте проблема з ігровою практикою, попри те, що сербський чемпіонат стартує пізніше, надто гострою для «партизанів» не буде. За першу половину лютого футболісти награються досхочу, переконаний тренер, якого називають найперспективнішим у Сербії. До речі, серед опонентів бєлградців на турецькому зборі будуть і наші клуби, що працюватимуть в цей же період у Туреччині, тож у «Дніпра» можливостей для розвідки достатньо. Щодо кадрових новинок: поки що «Партизан» уклав угоду тільки з корейським оборонцем Кім Чи Ву (21-річний футболіст обіцяє стати надійним «лінійним» у тактичних побудовах Вермезовича).

Найбільше не поталанило київському «Динамо». Мало того, що його черговий суперник – іспанський «Вільярреал» – ігровою практикою взагалі не обділений, так ще й набув особливо доброї спортивної форми і на початку року став справжнім відкриттям примери, «видавши на-гора» кілька захопливих футбольних спектаклів. Але й дивуватися з цього не варто, бо стрижневими виконавцями серед піренейських провінціалів є світові «зірки» на кшталт аргентинця Рикельме та уругвайця Форлана. «Вільярреал», на відміну від інших євросуперників українських повпредів, готується до матчів 1/16 фіналу Кубка УЄФА найприроднішим способом – виступаючи в національному чемпіонаті. Втім, читайте докладніше про це в іншій публікації на цій же сторінці «Вечірки».