Інвентаризація совісті

До редакції звернувся з листом киянин-пенсіонер, інвалід II групи Ігор Степанович Войтович. Інвалідність чоловік заробив у Чорнобилі – був у самісінькому його пеклі, у пожежній охороні Києва тоді працював. Щоб отримувати пенсію від МВС, йому потрібна була маленька довідочка пенсійного фонду.

Отож, 5 січня, в середу, як годиться, у приймальний день, поїхав він на вулицю Воровського, 29, до пенсійного фонду Шевченківського району. Лишень спустився східцями, бачить – під дверима цілий натовп. Люди обурені, сердиті, бо їх не пускають на поріг, точніше, не всіх пускають. Щасливчиками виявилися лиш ті, які мають владнати справу, пов’язану з похоронами. Працівники пенсійного фонду кажуть, що незручності спричинені інвентаризацією. «Невже не можна провести в інші дні, – обурюється Ігор Степанович, – а конче в понеділок та середу, коли, зазвичай, пенсіонери йдуть до фонду владнати свої справи. До того, звідки їм знати, що на дверях повісили
оголошення про те, що до 15 січня прийомів не  буде».

Потупцювали люди під порогом, пообурювалися та й повернулися додому. 17 січня знову Ігор Степанович прийшов сюди. Але у фонд не потрапив і цього разу, бо на його дверях з’явилося нове оголошення: інвентаризацію продовжено до 24 січня. Тут у чоловіка, як мовиться, увірвався терпець і він пішов прямісінько до міського пенсійного фонду, сподіваючись там дістати довідку. А там його відфутболили до вищої інстанції.

Повернувшись додому, бідолашний Войтович негайно викликав «швидку допомогу». Відлежався і через п’ять днів знову рушив у дорогу – на вулицю Бастіонну, 9. Там, у Пенсійному фонді України, його протримали у приймальні дві години. Обурений чоловік скористався перевіреним прийомом: підвищив голос. І його таки почув начальник управління.

Два тижні знадобилося Ігорю Степановичу, аби добути довідку. І, як з’ясувалося після усіх його походеньок, свій запит він міг би спокійно зробити в районному пенсійному фонді. Просто ніхто не схотів розтлумачити чоловікові, як йому оформити пенсію.

Пенсіонер дуже сподівається, що нова влада позбудеться чиновницького свавілля.