Знайти баланс між Москвою та Брюсселем

Майбутній візит президента Росії Володимира Путіна з нагоди роковин звільнення концтабору в Освенцимі 27 січня буде свого роду випробуванням нервів. Як для лідера Росії, так і для двох інших президентів – Квасьнєвського та Ющенка. Адже зустріч відбуватиметься за місяць після нищівної поразки Москви в Україні. Поразки, до якої доклав руку не тільки Віктор Ющенко, а й Олександр Квасьнєвський.

Дипломатія існує і для того, аби вирішувати конфлікти та знімати напруженість. Можливо, всі три сторони залишаться на висоті, а зустріч пройде в атмосфері самоповаги, яку не затьмарить жоден розлад. Тим паче, Москва нещодавно надсилала сигнали, говорячи про те, що примирилася з дійсністю й прагне якнайшвидше перегорнути неприємну для себе сторінку.

Нова українська влада, яка прагне зробити чіткі  кроки на шляху до Європейського Союзу, має враховувати можливу реакцію Росії, в якої чимале поле для маневру із застосуванням хоча б «енергетичної зброї». Мабуть, саме через це, а не через певну «історичну данину», свій перший візит Віктор Ющенко здійснив до Білокам’яної.

У Москві неоднозначно відреагували на інавгурацію українського президента: поряд з Культурним центром України соратники Володимира Жириновського пікетували українське посольство на знак протесту проти перемоги в Україні «помаранчевих» сил.

Акцію очолював лідер партії, заступник голови Державної думи Росії Володимир Жириновський, який заявив, що Київ – це російське місто, а Дніпро – російська ріка. «Ніякої України немає, в Києві, як і в Мінську, мають сидіти російські губернатори!» – кричав вождь ЛДПР. У Москві також не залишилося непоміченим, що президент Володимир Путін, який двічі відвідував Київ під час передвиборної кампанії, на інавгурацію Ющенка не поїхав.

«Уважно і з великою симпатією Німеччина спостерігала за перебігом помаранчевої революції», – заявив голова Бундестагу Вольфґанґ Тірзе, перебуваючи в неділю в Києві на інавгурації нового українського президента. Спікер парламенту додав, що тепер з такою самою увагою та симпатією німці спостерігатимуть за демократичними процесами в Україні.

«Вікторові Ющенку доведеться впоратися із великою кількістю завдань. Найважливіше – це економічна модернізація країни, а разом з нею – розбудова та посилення демократичних структур, – зазначив член фракції соціал-демократів у Бундестазі Ґерд Вайскірхен. – Це щодо внутрішньої політики. У зовнішній політиці він має знайти новий баланс між Москвою, Брюсселем та Києвом».