Замість фабрики – житловий будинок

У центрі міста починається наступ на промислові об’єкти. Джерела шуму і забруднення повітря переїздять на околиці столиці чи за її межі, натомість з’являються цілком безпечні й сучасні житлові багатоповерхівки. Така доля чекає, зокрема, колишню швейну фабрику «Україна». На її території, по вулиці Анрі Барбюса, незабаром зведуть житлово-офісний комплекс, а підприємство вже помандрувало до Прилук.

Перетворення промислової території на житлову – позитивне явище у практиці забудови міста, переконаний головний архітектор Києва Василь Присяжнюк. Розташування цього комплексу не викличе нарікань у киян, зокрема в мешканців прилеглих будинків, адже поблизу їхніх домівок з’являться нові магазини, офіси, паркінги, заклади обслуговування, а також перебудований дитячий садочок і близько двох тисяч нових сусідів. Причому досить заможних, оскільки новобудова належатиме до класу елітного житла. Замість нецікавої промислової споруди постане модерний каскадний будинок із різною кількістю поверхів – від 7 до 25. Масштабність проекту і сміливі рішення його авторів дали б змогу збільшити висотність, проте межа встановлена відповідно до містобудівних норм. На першому і другому поверхах новобудови будуть адміністративно-службові приміщення, поблизу неї – майданчики для відпочинку. Нагорі проектувальники передбачили розкішні пентхаузи, аби задовольнити смаки найвибагливіших покупців квартир. Подбали архітектори і про «апартаменти» для транспорту. До житлово-офісного комплексу входитиме дворівневий паркінг, розрахований на 650 машиномісць. Стільки ж буде і квартир, а загальна  площа проектованого житла сягатиме 70 тисяч квадратних метрів.

Житлова забудова територій колишніх підприємств – річ досить вигідна, тож цю практику застосовуватимуть і надалі. За словами Василя Присяжнюка, цього року промислових зон буде перенесено чимало. Зокрема комунально-складські приміщення на вулиці Щербакова планують перетворити на житлово-офісні комплекси. Тривають також роботи з перепрофілювання територій військового призначення. У зв’язку зі скороченням армії деякі військові частини розформують, а на їх місці зводитимуть житло і об’єкти соціального призначення.

Незабаром наміри активно почнуть втілювати в життя, проте киянам не час бити на сполох через перспективу перетворення столиці на велике «спальне місто». Міграція промислових об’єктів стосуватиметься здебільшого центральних районів. Погоджуючись на такі зміни, архітектори  діють відповідно до  інтересів та потреб міста, якому житла все ще бракує. Навіть попри те, що на більшості будівельних майданчиків столиці сьогодні зводять житлові будинки, комплекси та цілі квартали.