«Болотяна» цивілізація

Сьогодні, 22 січня, в Центрі сучасного мистецтва, що діє при Києво-Могилянській  академії, відкривається виставка «БАЛОТА EMPIRE». На ній представлено роботи сучасних художників Білорусі – Руслана Вашкевича, Артура Клинова, Сергія Войченка та Володимира Цеслера.

Центральний образ виставки – болото, субстанція загадкова й небезпечна. На думку авторів, болото для  людини, яка виросла серед такого ландшафту, може уособлювати спокій і  комфорт. Для сторонніх болото – грізне й підступне, але для свого воно перетворюється на знайоме середовище і навіть  на захисну оболонку.

Більшість робіт виставки – зовсім нові твори. Перед самим відкриттям експозиції Артур Клинов створив кілька інсталяцій: «Солодке солом’яне життя ІІІ» та «Пересувний бутик для партизанів».

«Солодке солом’яне життя ІІІ» – це кімната, де всі меблі й аксесуари виготовлено із соломи: матеріалу гарного але зовсім нетривкого й недовговічного. «Пересувний бутик для партизанів», за словами автора, – робота, закорінена в білоруський контекст. На  думку Клинова, alter ego кожного білоруса – це партизан, вічний солдат, що переховується в глухих закутках знайомого ландшафту. І партизан не може обійтися без необхідних йому речей: сірників, фальшивих паспортів, звеселяючих напоїв, квитків на трамвай тощо. Клинов створив «пересувну крамничку» з усім найнеобхіднішим для партизана-білоруса.

Центральна робота тандему Цеслер-Войченко – велика мальована скриня під назвою «Скарб»: формула багатства, спадкоємності, сховище родинних цінностей «болотяної цивілізації». Це  знак, який відсилає глядача до уявлень про традиційну культуру і  «національний характер».

Вперше «БАЛОТА EMPIRE» демонструватиметься у Києві, надалі ж заплановані покази у Росії, Нідерландах, Німеччині. У Центрі сучасного мистецтва виставка працюватиме до 20 лютого.