І знову про каву

Лікарі попереджають про шкоду кави: і на серце погано впливає, і тиск підвищує. Однак є в цього напою й позитивне. Японські дослідники з’ясували, що дві чашечки кави на день можуть відчутно знизити ризик захворіти на рак печінки.

Учені з державного університету Тохоку (місто Сендай) проводили дослідження протягом 13 років. Вони спостерігали за 61 тисячею осіб старших 40 років. Досить швидко було встановлено, що рак печінки найчастіше буває в тих, хто взагалі не п’є кави. У результаті фахівці вивели таку закономірність: ймовірність виникнення хвороби в тих, хто випиває більше двох чашок цього напою на день, складає 58% щодо тих, хто його взагалі не вживає. А в категорії «менше чашки на день» ймовірність раку становить 71%.
Японським фахівцям поки важко назвати той компонент кави, що пригнічує розвиток раку печінки. Однак досліди на тваринах показали, що такий ефект може спричиняти хлорогенова кислота, що міститься в кавових бобах.

Ще раніше шведські вчені провели одне із наймасштабніших досліджень, присвячене впливу цього напою на розвиток раку товстого кишечника. Вони з’ясували, що ніякого зв’язку між кількістю випитої кави і виникненням раку взагалі немає.