Три ніжних слова серед азалій

У східних країнах азалію вважають символом жіночої краси. А в Японії рослину титулують  як «квітка, що одурманює запахом».

Слово азалія в перекладі з грецької значить «сухий». Проте назва родини, до якої азалія належить, означає «трояндове дерево». І справді, допоки не розпустяться подібні до троянд квіти, азалія – це тільки кущ із дрібним шорстким листям.

Ця екзотична рослина приголомшує розмаїттям форм та розмірів квіток. Вони можуть бути простими та махровими. Водночас і ті, й другі зачаровують своєю ніжністю й дивують різнобарв’ям палітри: білі, рожеві, яскраво червоні, темнофіолетові…

Фахівці припускають, що родоначальником гібридних азалій став рододендрон – «індійська азалія», завезений до Англії на початку XIX ст. Проте вони вважають, що неважливо, у якій країні виведено чудові сорти рослини. Головне, що вже багато років експозиція азалій Національного ботанічного саду імені Гришка НАНУ радує відвідувачів своєю неперевершеністю.

До речі, перші азалії сюди завезли ще 1948 року. «Мамою» українських азалій вважають кандидата біологічних наук Світлану Приходько. Нинішня колекція азалій нараховує 60 сортів та 64 гібриди цієї рослини. 40 гібридів вивела саме Світлана Приходько. Чотири з них уже стали сортом «Київський вальс»,  «Аленький цветочек», «Сузір’я» та «Героям війни».

Азалія – рослина досить примхлива. Любить багато вологи та температуру в середньому +15оС. Грунт для екзотичних рослин має складатися із торфу та хвої. А поливають екзотичні квіти обов’язково підкисленою водою 2-3 рази на добу.

Аматорам-флористам, котрі бажають мати «трояндове дерево» у себе вдома, доведеться трохи поморочитися. Адже на підвіконні азалія ростиме, але цвісти не буде. Щоб милуватися ніжними квітами, потрібно змонтувати флораріум і ретельно задовольняти всі примхи екзотичної рослини.

Зазвичай виставка азалій в ботанічному саду починається із середини лютого і триває до середини березня. Цього року за красою квітуючих «трояндових дерев» у новій просторій оранжереї відвідувачі споглядають уже з початку січня. Найактивніше рослина квітне на початку лютого. Тоді середній кущ азалії може подарувати до 400 чудових квіток.

Звичайно, освідчитися в коханні на Ейфелевій вежі в Парижі – це екзотично. Однак промовити три ніжних слова «Я кохаю тебе» поміж розкішного квіту «трояндових дерев» – це супер!