Осідлали велосипед – осідлають і коня

Цукровий діабет із року в рік прогресує і молодшає. Лише у Шевченківському районі столиці на обліку понад сім тисяч хворих на нього. Цукровий діабет вимагає дотримання дієти, режиму. Фізичні навантаження при цьому захворюванні мають бути лише помірними. Саме так вважає Юрій Сергійович Романюк, кандидат медичних наук, ендокринолог і терапевт медико-соціального центру Шевченківського району. З його ініціативи створено і діє впродовж п’яти років клуб діабетиків, який об’єднує понад сотню людей.

Про цей клуб я дізналася від своєї давньої приятельки і співробітниці Інни Тарасівни (і вона, й інші члени клубу просили не називати їхніх прізвищ). Вона не пропускає жодного засідання, долучається до організації екскурсій, культпоходів до театрів, кіно, на різні виставки. Недавно телефонувала мені й ділилася радістю: «Придбала фотоапарат і тепер зможу зафіксувати на плівку чудові миттєвості свого пенсійного життя». Інна Тарасівна за професією художник і до фотозйомок підходить професійно.

– На свої засідання запрошуємо цікавих людей – медиків, артистів, – розповідає Юрій Романюк. – Нещодавно у нас у гостях були учасники ансамблю «Червона калина». З великим задоволенням слухали їхні пісні. Лікарі приходять до нас з інформацією про нові медичні препарати. Та й самі члени клубу залюбки діляться один з одним рецептами лікувальних трав, діабетичних страв. Гречана каша щоденно – приїдається, тож жінки вигадують усе нові страви з неї – смачні й корисні.

Мій співрозмовник знає усіх своїх пацієнтів по іменах, по пам’яті називає їхні номери телефонів. Борис Львович відповідає за культурний сектор, Галина Василівна, Володимир Дмитрович, Микола Кіндратович не пропускають жодного засідання клубу.

Відомо, що гіподинамія вдвічі небезпечна для цих хворих. Ось чому у клубі так полюбляють спорт. Тут є своя команда з плавання, яка постійно бере участь у спартакіадах, чемпіонатах. «Шевченківці» були першими на Всеукраїнських спартакіадах з плавання у Броварах, Пущі Водиці. А наприкінці минулого року плавці успішно виступили на чемпіонаті столиці. І велосипедний спорт невипадково тут у пошані, адже Юрій Романюк усе своє життя крутить педалі. 1955-го брав участь у Всесоюзній спартакіаді, а 1957-го був першим серед студентів України на 10-кілометровій дистанції.

Тож півтора роки тому 65-річний лікар Романюк (теж хворіє діабетом) зібрав команду з 14 велосипедистів, аби здійснити велопробіг Київ-Париж. Хоч ідею й не вдалося втілити, але серйозна підготовка пішла лише на користь здоров’ю. До речі, ідея велопробігу дуже сподобалася одному з членів клуба Андрію, який минулого літа разом із братом на велосипедах дісталися Адріатичного моря.

Юрій Романюк сповнений нових планів. Хоче організувати за Києвом власну пасіку, щоб члени клубу могли працювати на ній і мати свій мед. Уже й місце вибрав – село Нова Троянда Баришівського району, неподалік дач членів клубу.

–Вирощуватимемо смородину, – розповів мені, – посадимо топінамбур. Мої знайомі мають коней, спробуємо їх осідлати. Там чудова природа – влітку, біля озера, наче в казці.