На Подолі «хрущовок» не буде

Ця публікація – остання, підготовлена за результатами зустрічі голови Подільського району Григорія Романюка з киянами у середній школі №45 на вулиці Маршала Гречка. Ми попросили Григорія Миколайовича розповісти про перспективи розвитку Нивок і Виноградаря.

– Цього року триватиме забудова Виноградаря, – відповів він. – Буде зведено 315 квартир площею до 20 тис. кв. м на проспекті Радянської України, 16-20. Триватиме будівництво на проспекті Правди, 17-19 та 31-33. Буде вирішене питання недобудованого культурного центру на цьому масиві. Вже знайдено інвестора, який його має знести і побудувати на цьому місці дитячий культурний заклад. Відремонтуємо музичну і хореографічну школу №1, школу №35, поліклініку на проспекті Свободи, 22. Зробимо прибудову до школи №193 – виділено 2 млн. грн. на зведення спортзалу. Середній ремонт проведуть на вулицях Порика, Маршала Гречка, Газопровідній, проспектах Свободи і Правди. На сесії районної ради ухвалено рішення допомогти у будівництві церкви Петра і Павла. Відремонтують об’єкти соціального захисту населення – на вулиці Маршала Гречка, 10, клуб «Виноградар» на проспекті Свободи, 26 і клуб «Арена» на проспекті Радянської України, 3-б.

Уже затверджено проектно-кошторисну документацію на 100 тис. грн. на перетворення 527 гектарів лісу на Виноградарі (його передали Подолу із 1 січня) у паркову зону. По вулиці Маршала Гречка замінять 500 метрів водогону, підземний перехід з’явиться на проспекті Радянської України.

– Що чекає на «хрущовки»? Їх зруйнують, поставлять на капремонт чи «наростять» поверхи?

«Хрущовки» знесуть, – запевнив нас Григорій Романюк і пояснив чому. Виявляється, влада Подільського району тісно співпрацює з москвичами і запозичила їхній досвід. А вони вважають недоцільним і економічно невигідним осучаснювати п’ятиповерхівки масової забудови 60-х років. Усередині кварталу зводять так званий стартовий багатоповерховий будинок, куди переселяють мешканців «хрущовок». До кожного підхід буде індивідуальний, тобто врахують, чи приватизоване житло і скільки там мешкає осіб. А надлишок квартир у новобудові продаватимуть.

– У черзі на переселення в Подільському районі три квартали: перший – по вулиці Маршала Гречка, другий – на Вітряних горах (у межах вулиць Світлицького, Осиповського, Межової та проспекту Свободи) і третій – у центрі (Терьохіна, Новокостянтинівська, Тульчинська). Хоч роботу розпочато і є відповідне розпорядження Київського міського голови, проте цьогоріч нікого зі згаданих масивів не відселятимуть, бо до кінця року розроблятимуть проектно-кошторисну документацію. Гадаю, щодо «хрущовок» крига скресла. Звісна річ, є посадовці, які насторожено ставляться до знесення такого соціального житла. Навіть «Київміськбуд» чомусь обережний, хоч ми пропонували холдингу стати замовником будівництва на Вітряних горах. Причини незацікавленості не знаю. Можливо, тому, що бачать вирішення житлових питань інакше: через кредитування й банк «Аркаду»? Особисто я категорично проти забудови висотними будинками (24 і більше поверхів. – Авт.). Дай Боже бути завжди молодими і не жити на тридцятому поверсі!