«За двома зайцями» – бенефіс кожного актора

Хто не усміхнеться, згадавши Проню Прокопівну чи її хвацького жениха Голохвастого – відомих театральних героїв із комедії Михайла Старицького «За двома зайцями»? Переповнена зала Театру імені І.Франка, де дуже різні за інтересами і віком люди: поважні пани й пані, студенти і старшокласники. Усі вони з однаковим захопленням сміялися з героїв Старицького й аплодували акторам. Саме на щедрий вечір, 13 січня, глядачі й актори-франківці мали своєрідний ювілей: вистава «За двома зайцями» йшла 100-й раз.

У ролі Голохвастого прославився у свій час видатний український актор Панас Саксаганський. З листопада 1883 року, коли комедію вперше показали в Києві, вона не сходить зі сцен вітчизняних театрів.

У Національному академічному драматичному театрі імені І.Франка вистава «За двома зайцями» у постановці видатного майстра режисури, багаторічного художнього керівника колективу (вже світлої пам’яті) Сергія Данченка йде з 2000-го.  Цю прем’єру тоді підготували до 80-річчя франківців.

Відтоді комедію із «міщанського життя», із «впізнавано панівною бездуховністю середовища» побачили не лише кияни, а й жителі багатьох міст України – зокрема Севастополя, Сімферополя. «За двома зайцями» побувала на міжнародних фестивалях, представницьких форумах. І всюди комедія йде з аншлагом, глядачі  не стомлюються аплодувати класику-драматургу й митцям-франківцям. Вистава «вибудована» так, що це по суті – бенефіс кожного актора. Завдяки їй стали особливо популярними провідні актори Театру імені І.Франка – Анатолій Гнатюк (Голохвастий), Поліна Лазова (Проня Прокопівна), Олег Шаварський (Сірко), Зінаїда Цесаренко (Явдоха), Ніна Гіляровська (Секлита), Любов Богдан (Настя)…

Тож нехай щедрою буде доля франківців на щасливі ювілеї – як і того щедрого вечора, і як загалом цьогорічного 85-го театрального сезону. І – щедрою на любов глядачів – як і вчора, і сьогодні.