«Створення світу» – це…

«Створення світу», як і «Пори року», – вокально-симфонічні твори-ораторії австрійського композитора  Йозефа Гайдна продовжили сув’язь перлин цього жанру, започаткованих ще німцем Г.Ф. Генделем.

Сьогодні в Національній філармонії України звучатиме прем’єра-ораторія «Створення світу» для хору, солістів і оркестру.

Ораторію Гайдн написав 1798 року на текст Г. ван Світена за поемою «Втрачений рай» Дж.Мільтона. Вперше виконали твір у Відні 1799 року. А вже 1800-го він прозвучав у Будапешті, Петербурзі, Москві, Парижі. 1803 року «Створення світу» виконали у Бургтеатрі з врученням Й.Гайдну золотої медалі. Для композитора мистецтво все життя було головною опорою, постійним джерелом внутрішньої гармонії і здоров’я. Гайдн сподівався, що таким джерелом воно буде і для слухачів.

І ті сподівання здійснилися. Цей твір сповнив сонцем і душу Тараса Шевченка. Якось Кобзар писав, що упродовж посту не ходив до театрів. І тільки слухав «Створення світу» Гайдна. Це справжнє створення світу. Ми ж у Колонному залі імені М.Лисенка слухатимемо «Створення світу» у виконанні Симфонічного оркестру Національної філармонії. Головний диригент – заслужений діяч мистецтв України Микола Дядюра. Співатиме камерний хор «Хрещатик» – художній керівник і головний диригент Лариса Бухонська.
Солісти – Юрій Лук’яненко (тенор), лауреати міжнародних конкурсів Дмитро Агеєв (бас) і Сусанна Чахоян (сопрано).