Нове життя для азалій та камелій

Національний ботанічний сад імені академіка Гришка НАНУ переживає кардинальні зміни. Тут у більшості екзотичних рослин починається «нове життя» – їх переселяють до сучасних просторих оранжерей.

Фахівці ботсаду пригадують, що проектну документацію на нові приміщення підготували ще в сімдесятих роках минулого століття. А почалося будівництво за ініціативи тодішнього директора Андрія Гродзинського лише через 10 років.

Майже 20 років ботсадівці з нетерпінням чекали на нові оранжереї. Адже колекції з-понад 3 тисяч видів, сортів і різновидів тропічних та субтропічних рослин у старих приміщеннях уже занадто тісно. До речі, найбільша цінність колекції в тому, що більшість рослин привезено з їх батьківщини – В’єтнаму, Африки, Бразилії, острова Мадагаскар тощо.

Загальна площа нового оранжерейного комплексу – понад 4 тис. кв. м. Відтепер кожен вид рослин матиме «власне помешкання». Першими відсвяткували новосілля азалії та камелії. Не по-зимовому тепла погода була сприятливою для переселення рослин. А відповідні ґрунт, температура, вологість та простір сприяють тому, що квіти почуваються майже як удома.

Поступово переселяться до нових оранжерей і рослини-сукуленти, плодові, а також гордість ботанічного саду – найбільша в Україні колекція орхідей (понад 600 видів).

Завершують будівництво купольної оранжереї, площа якої – понад 1400 кв. м, а висота – 28 м. Замість скла конструкцію вкривають легким надміцним пластиком завтовшки 16 мм. Відтепер найвищим пальмам та іншим екзотичним тропічним велетням тіснява не заважатиме. За словами кандидата біологічних наук Наталії Денисьєвської, у просторих оранжереях деякі представники флори вперше за десятки років матимуть змогу заквітнути й дати плоди. «Для ботанічного саду просторі приміщення мають велике значення. Адже тепер наші рослини даруватимуть киянам і гостям столиці ще більше краси та радості», – сказала нам пані Наталя.

Збільшується площа оранжерей, відповідно додалося й клопотів у фахівців ботсаду. Незабаром тут з’являться додаткові вакансії садівників, сантехніків та електриків. Не обійтися також і без досвідчених інженерів. Нові оранжереї оснащено сучасною апаратурою, котра автоматично підтримуватиме в приміщеннях запрограмовані показники тепла та вологості. До речі, нова оранжерея Національного ботанічного саду за розмірами та обладнанням поступається такій тільки у Великій Британії.