На ринок… за поганим настроєм

Різдвяні свята минули, і всі ми сподівалися, що ціни, які перед Новим роком добряче підстрибнули, знизяться. бодай, до листопадового рівня. Одначе наші сподівання марні – цінники на продовольчі товари ніхто не має наміру змінювати. Навіть бабусі, які торгують біля ринку на тротуарі, вперто правлять за десяток яєць 6 (!) гривень. Либонь, і самі дивуються: за яких це часів кури несли такі «золоті» яйця? Нині на ринках столиці яйця навіть дорожчі, ніж у країнах Європейського Союзу.

Фахівці пояснюють це тим, що, починаючи з 2003 року, знизилося виробництво яєць у підсобних господарствах селян, а попит на такий продукт тим часом не знижується, а навіть зростає на 5-10 відсотків.

Перед святами ціни на м’ясо та ковбасні вироби зазвичай теж трохи зростають. Але після Різдва, скажімо, торік чи позаторік, сало і м’ясо дешевшали. Нині м’ясо як коштувало у межах 25-30 гривень, так і залишається.

Узимку завжди хочеться скуштувати яблуко, апельсин, банан. У грудні в супермаркетах 1 кг бананів коштував трохи менше чотирьох гривень, нині ж – понад п’ять гривень. Подорожчали й інші заморські делікатеси. «Кусаються» ціни на ківі (подорожчали на 20 відсотків), столовий виноград і лимони відповідно стали дорожчими на 50 і 6 відсотків. Такий стрибок цін експерти вбачають у зростанні курсу євро, а також у зниженні наприкінці року імпорту, що безпосередньо пов’язано з політичною кризою в Україні.

Дедалі частіше на прилавках магазинів, ринків можна бачити свіжі, щойно з тепличного городу, овочі. Красиві такі, наче з картинки зійшли. І ціни красиві – тепличні помідори лише в грудні подорожчали на 95 відсотків, а огірки – удвічі. Солодкий перець теж не всім по кишені – на 78 відсотків зросла його ціна. Хіба що зелену цибулю та петрушку можна купити – вони подорожчали на 20-25 відсотків.

Наприкінці минулого року Державний ветеринарний лікар пан Вербицький повідомив, що до України завезено 50 тисяч тонн морепродуктів. Дефіциту риби та оселедця немає. Похвально! Але ж ця рибка не всім по зубах: наразі кілограм оселедця коштує 10-15 гривень. Такий «делікатес» не могли купити бабусі-пенсіонерки у піст. Та й свіжомороженого хека, минтая, які були донедавна найдешевшою рибою, по десять гривень за кілограм не купиш.

Одне слово, початок 2005 року особливої радості споживачам не приніс. Сподіватимемося, що з настанням весни подешевшають і яйця, і молоко, і зелена цибуля...