Війна між регіональною та федеральною елітами

На початку цього тижня президент Росії Володимир Путін відкрив екстрене засідання уряду, щоб з’ясувати ситуацію із заміною соціальних пільг грошовими компенсаціями. Масові протести охопили різні російські регіони. Люди вимагали реагування вищого керівництва країни. І воно, схоже, з’явилося.

Щоправда, не так, що його очікувало багато експертів, котрі пророкували, що Путін жорстко покарає уряд за реалізацію закону про монетизацію пільг. Звинуватити президент вирішив, хоч як це не дивно, російських комуністів та ліберальну опозицію. Він заявив, що «уряд і керівництво регіонів не впоралися із завданням, яке полягало у тому, щоб унаслідок замін інтереси людей не постраждали». глава Росії також зауважив, що уряд, ухвалюючи рішення про монетизацію пільг, мав би бути готовим до критики популістів – «як правих, так і лівих партій».

 «Як ті, так й інші, – на думку російського лідера, – з одного боку, створювали олігархічну систему капіталізму в країні і дозволяли розкрадати національні багатства, а з іншого – ухвалювали популярні рішення, але такі, що важко виконати».

Однак рішення, в ухваленні якого багато хто сумнівався, таки було прийнято. Підсумовуючи сказане на засіданні, Путін доручив мінфіну разом із пенсійним фондом «забезпечити прискорену індексацію пенсій». За словами президента, «збільшення індексації пенсії на сто рублів нині вже недостатнє, і буде правильно, якщо вже з 1 березня її буде підвищено щонайменше удвічі – на 200 рублів (40 гривень – Авт.), а, можливо, й трохи більше».

Однак більшість мітингуючих сприйняли це рішення як популістське. Якщо в Москві чи Петербурзі з учорашнього дня мітингувальна хвиля дещо пішла на спад, то у багатьох інших регіонах вона навпаки все більше наростає. «Поверніть наші пільги!», «У нас вкрали пільги – злодіїв під суд!» – під такими гаслами ростовські пенсіонери та інші пільговики протягом багатьох днів мітингують і не збираються припиняти своєї акції.

За словами генерального директора московського Центру політичної інформації Олексія Мухіна, і парламент, і уряд Росії за нинішніх реалій – лише інструмент Кремля. Тепер обидві гілки влади звалюють одна на одну відповідальність за ситуацію, що склалася. Значна відповідальність, на думку Мухіна, лежить на тих керівниках регіонів, які занадто різко ввели в дію новий закон, хоча передбачалося запроваджувати його поступово.

Пан Мухін не відкидає, що місцеві чиновники навмисно підривають авторитет центральної влади за її політику, спрямовану на позбавлення регіонів значних повноважень. «Це війна між регіональною та федеральною елітами», – каже Олексій Мухін.

Тим часом влада в багатьох регіонах скаржиться, що не вистачає бюджетних коштів на одноразові виплати населенню. Регіони по-різному розв’язують цю проблему. Заможна Москва повернула своїм жителям більшу частину пільг за рахунок міста. А сахалінські власті, наприклад, заявили про те, що на території регіону новий закон узагалі не діятиме.

Минулої неділі в Санкт-Петербурзі з’явився імпровізований намет помаранчевого кольору. Чимало демонстрантів носять помаранчеві стрічки. Наскільки доречно проводити паралелі між нещодавніми «помаранчевими» подіями в Україні та тими протестами, що відбуваються нині в Росії?

На думку мешканців північної столиці, певний зв’язок між цими подіями, якщо говорити про зовнішні моменти, існує. Але якщо говорити про сутність цих явищ, то спільного тут набагато менше. Ідея з помаранчевою символікою була, можна сказати, просто на поверхні. Це стало символом тих, хто хотів би якось означити свій протест проти поведінки влади. До того ж, на думку Олексія Мухіна, у Росії на відміну від України, немає підґрунтя для потужних протестів: опозиція роздріблена, а пенсіонери – це не та соціальна група, яка змогла б стати рушійною силою революційних змін.