«За Україну! За її долю!»

Первинна організація ветеранів-інвалідів Великої Вітчизняної війни і військових сил IV мікрорайону, що на Оболоні, комітет якого очолює полковник у відставці Олександр Самодуров, проводить постійну роботу з військово-патріотичного виховання учнів ліцею №157.

– Особливо ця робота активізувалася в період підготовки та святкування 60-річчя звільнення України від фашистсько-німецьких загарбників і триває нині, коли ми готуємося до 60-ї річниці перемоги у Великій Вітчизняній війні, – розповідає директор ліцею В.Костенко. – Ініціативи й творчості Олександру Степановичу не позичати. Незважаючи на його доволі поважний вік (у серпні йому виповниться 80 років), полковник-ветеран об’єднує актив ветеранів-фронтовиків, який постійно працює з дітьми. Це полковники І.Жовнір, М.Хантель, М.Татаренко та інші. Вони завжди бажані гості в ліцеї та школах нашого мікрорайону.

Цікаво і пізнавально, приміром, відбувся нещодавно тематичний вечір, присвячений визволенню України від німецько-фашистських загарбників «За Україну! За її долю!». Цінність цього заходу полягала в тому, що у підготовці та його проведенні виявили ініціативу, вишукували матеріали, готували декорації самі старшокласники. «Саме формувати патріотичні почуття гордості за старше покоління, повагу до учасників Великої Вітчизняної війни, сприяти пробудженню бажання вивчати історію своєї держави, виховувати любов до рідної землі, до незалежності, бути справжнім патріотом своєї держави, вчити людяності – це основні завдання кожного, хто працює з дітьми», – вважає заступник директора з виховної роботи Тетяна Єрмак.

Під керівництвом Тетяни Миколаївни учні випустили спеціальну стінгазету, в якій розповідається про їхніх дідусів та бабусь, котрі захищали Україну на фронтах Великої Вітчизняної. Старшокласники задумали і виготовили плакати, які по-своєму відображали героїзм воїнів-визволителів. Кафедра історії створила в ліцеї клуб «Пошук», де діти разом із вчителями історії О.Мартиненко, О.Созанською здійснюють пошукові походи по пам’ятних місцях часів Великої Вітчизняної війни.

На вечорі «За Україну! За її долю!» керівники клубу «Пошук» розповідали і про створення музею Великої Вітчизняної війни у ліцеї №157.

Затамувавши подих, присутні слухали Наказ Верховного Головнокомандуючого військами Першого Українського фронту генерала армії М.Ватутіна у зв’язку з визволенням столиці України Києва.

Знайшлось місце і для виступу ветеранів. А потім школярі довго не відпускали їх зі сцени, ставлячи чимало запитань, цікавлячись тим, що допомогло їм перемогти і вистояти у тій війні. Ліцеїсти подарували квіти ветеранам і запросили їх ще відвідати ліцей.