«Фотонівці» мріють про будівництво

Із плином часу чимало столичних підприємств досягли світового рівня, але  залишилися й такі, що ледь жевріють. Тож нині величезні території кількох колись добре відомих заводів даремно «гуляють» в очікуванні кращих часів. Серед «гігантів», котрі доживають останні дні, опинився й київський «Фотон».

Причиною вимирання велетнів-виробників стала не лише економічна криза, а й світовий науково-технічний прорив. Тож не дивно, що нині фотоматеріали виробництва київського «Фотону» не особливо мають попит. Але, навіть якщо декотрі з них і затребувані на ринку, то прибуток від їхньої реалізації все ж не може покрити усіх видатків заводу. Єдиним спасінням для цього підприємства (як і для багатьох інших) стала забудова нераціональних територій. Оскільки нерухомість – цінне капіталовкладення, то від таких компромісів у виграші залишаються й інвестор, і продавець. У даному випадку продавати є що – величезні території, які зайняті технічно непридатними малоповерховими корпусами заводу. До того ж «фотонівці» зробили продуманий крок, виступивши замовником майбутнього будівництва на власних же територіях. Хоча ще одним виходом із кризової ситуації для заводчан могла стати реконструкція та осучаснення підприємства. Проте цей варіант, мабуть, відхилили одразу, бо підняти на ноги таку махину нелегко та й невигідно. Тож, аби завод не занепав зовсім і приніс чималий прибуток (але вже не як виробник, а як цінна земельна ділянка), було вирішено перенести його за межі міста, а на звільнених територіях розпочати будівництво сучасного житлового комплексу.

Раціонально використати нераціональні території сусіда кіностудії імені Олександра Довженка та Пушкінського парку – завдання не з легких, але для столичних архітекторів уже звичне. Тож днями містобудівна рада мала змогу ознайомитися з передпроектними пропозиціями «будівництва житлового комплексу на проспекті Перемоги, 42». Головний архітектор проекту Андрій Пашенько запропонував для обговорення кілька варіантів забудови на звільнених територіях, які вузькою смугою тягнуться вглиб зеленого кварталу. Так, один із них передбачає спорудження 24-26-поверхівки з супермаркетом і фітнес-центром та три групи 5-7-поверхових житлових будинків. Їх перші поверхи вже традиційно виконуватимуть роль офісних чи торговельних приміщень. Передбачено й паркінг на 500 авто. Загалом же планується здати в експлуатацію 50 тисяч квадратних метрів житла.

Проте креслення в такому варіанті більшість столичних зодчих не схвалила, мотивуючи це тим, що відвідувачі майбутнього розважального комплексу та мешканці нового мікрорайону невдовзі затопчуть і знищать історичний парк. Декотрі архітектори, для початку, навіть запропонували замість розважального центру спорудити культурний – на кшталт якогось музею чи галереї. Звучала й пропозиція змістити будівлі в одне місце, а не розсіювати їх у глибині зелених насаджень. Андрієві Пашеньку запропонували доопрацювати проект, радикально змінивши концепцію забудови житлового комплексу.