До техогляду – готуйсь!

У Києві проводиться державний технічний огляд автомототранспорту. Він, як і завжди, триватиме до 31 липня. Про його особливості розповідає виконуючий обов’язки начальника управління столичної ДАІ полковник міліції Анатолій Сіренко.

– Цього року до державного техогляду повинні бути готовими власники транспортних засобів, рік випуску яких має непарне число. Наприклад, 1991-й, 2003-й…

Що стосується так званого відомчого транспорту, то підприємства, установи й організації, незалежно від форм власності, повинні готувати автомобілі до технічного огляду щорічно.

Автобуси й вантажні автомобілі, пристосовані для перевезення людей, а також спеціалізовані транспортні засоби для транспортування небезпечних вантажів перевіряють щоквартально. Причепи і напівпричепи незалежно від року випуску проходять техогляд разом з автомобілем.

Їдучи на техогляд, водій повинен мати при собі паспорт, свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу, посвідчення водія. Обов’язковою є й медична довідка. Окрім цього, необхідно сплатити за талон техогляду (11,89 грн.), за власне техогляд (7,50 грн.), при огляді автомобіля на діагностичному обладнанні – додатково 34 грн. Треба мати при собі й квитанцію про сплату транспортного податку. Причому власники приватних автомашин сплачують його за два роки – 2004-й і 2005-й. Аби отримати талон токсичності, водій сплачує 11 гривень.

Ті категорії громадян, які підпадають під дію законів про соціальний захист, звільняються від сплати транспортного податку лише з одного легкового автомобіля з робочим об’ємом циліндрів двигуна до 2500 куб. см, а також мотоцикла з об’ємом до 650 куб. см.

На 50 відсотків менше платять податок і власники легковиків, що були вироблені у країнах СНД і поставлені на облік в Україні до 1990 року включно.